Το δικαίωμα στη λουτροθεραπεία...

on . Posted in Για την Kοζάνη


Μια από τις παροχές του ΙΚΑ προς τους ασφαλισμένους του, είναι και η λουτροθεραπεία. Ο ασφαλιστικός φορέας πληρώνει σύμφωνα με εγκύκλιο που υπάρχει στον διαδικτυακό τόπο του οργανισμού (www. ika. gr):

- «Στις περιπτώσεις που η λουτροθεραπεία πραγματοποιείται σε ιαματικές πηγές που βρίσκονται κοντά στο τόπο κατοικίας του ασφαλισμένου και είναι δυνατή η αυθημερόν μετάβαση και επιστροφή του, καταβάλλονται: στο ακέραιο οι δαπάνες της καθ’ ημέρα μετάβασης και επιστροφής και τα 3/4 της αξίας των λούσεων».

- «Στις περιπτώσεις που η λουτροθεραπεία πραγματοποιείται σε ιαματικές πηγές που βρίσκονται μακριά από τον τόπο κατοικίας του δικαιούχου καταβάλλονται: τα 4/5 των εξόδων μετάβασης και επιστροφής και τα 3/4 της αξίας των λούσεων».

- «Το ειδικό επίδομα λουτροθεραπείας, το οποίο για μεν τους ασφαλισμένους είναι ίσο με το επίδομα ασθένειας και υπολογίζεται όπως και αυτό, για δε τους συνταξιούχους είναι ίσο με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 4ης ασφαλιστικής κλάσης, όπως αυτή διαμορφώνεται κάθε φορά».

Οι ασφαλισμένοι πηγαίνουν στους γιατρούς και παίρνουν γνωματεύσεις. Συνεδριάζουν οι υγειονομικές επιτροπές (πιθανόν αμειβόμενες) και εγκρίνουν τη δαπάνη.

Οι ασφαλισμένοι την πρώτη ημέρα πάνε στο αρμόδιο ΙΚΑ στην πόλη λουτροθεραπείας και δηλώνουν την άφιξή τους. Από εκεί παίρνουν κάποια κουπόνια, τα οποία παραδίδουν στο κέντρο λουτροθεραπείας, το οποίο φροντίζει να τα σφραγίζει κάθε μέρα για να δηλώνεται η παρουσία τους. Ξαναπάνε στο ΙΚΑ την τελευταία ημέρα για να δηλώσουν την ολοκλήρωση της θεραπείας.

Δεν γνωρίζουμε τι θεραπεύει η λουτροθεραπεία, αλλά μάλλον πρέπει να είναι πανάκεια. Κι αυτό επειδή από μια έρευνα που έγινε στο ΙΚΑ Πτολεμαΐδας διαπιστώθηκε ότι ένας στους τρεις ασφαλισμένους χρειαζόταν λουτροθεραπεία. Ετσι, το 2007 πήγαν για λουτροθεραπεία 1.230 άτομα και ο οργανισμός κατέβαλε 440.823,14 ευρώ. Το 2008 πήγαν 1.222 άτομα και οι ασφαλισμένοι πήραν 471.318,21 ευρώ. Το 2009 πήγαν για λουτροθεραπεία 1.133 άτομα και έλαβαν 444.317,30 ευρώ. Το 2010 όμως πήγαν μόνο 583 άτομα και το ΙΚΑ πλήρωσε μόνο 189.806,98 ευρώ.

Αποθεραπεύτηκαν; Πολλοί ασφαλισμένοι δεν ξεκίνησαν τη διαδικασία, ενώ 304 από αυτούς πήραν γνωμάτευση από γιατρό, πέρασαν από την Πρωτοβάθμια Υγειονομική Επιτροπή δεν προσήλθαν να πάρουν την τυπική πλέον απόφαση του διευθυντή ώστε να πάνε για λουτροθεραπεία.

Υπήρξε όμως ένα συμβάν που προφανώς έπαιξε ρόλο. Στις αρχές της σεζόν το ΙΚΑ πραγματοποίησε αιφνιδιαστικό έλεγχο στα λουτρά του Αργους Ορεστικού. Οι ελεγκτές βρήκαν εκεί μόνο δώδεκα άτομα από τα εβδομήντα που έπρεπε να αποθεραπεύονται.

Για την υπόθεση παρενέβη εισαγγελέας, αλλά το αστείο βρίσκεται αλλού. Το ΙΚΑ αποφάσισε να κόψει τα επιδόματα μόνο για εκείνη τη μέρα εκείνων που αποδεδειγμένα απουσίαζαν. Φυσικά ξεσηκώθηκαν διαμαρτυρίες από τους συνδικαλιστικούς φορείς για τις περικοπές λόγω... Μνημονίου και την ανάλγητη επίθεση της κυβέρνησης στα κεκτημένα των εργαζόμενων και των συνταξιούχων.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 15.12.2010