Τουριστικές εκπλήξεις κι εκδοτικές απορίες

on . Posted in Για την Kοζάνη


Έκπληξη πρώτη. Νέος τουριστικός οδηγός του Νομού Κοζάνης! Ακόμη ένας. Σε λίγο θα έχουμε περισσότερους τουριστικούς οδηγούς, από τουρίστες. Εκδόσεις, εννοώ, όχι αντίτυπα. Πολυτελής η νέα έκδοση και ο τίτλος της λυρικός: «Κοζάνη: στην αγκαλιά των βουνών».

Έκπληξη (;) δεύτερη. Η προμετωπίδα αναγράφει: «Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Κοζάνης». Aλλη μια έκδοση της Νομαρχίας, η οποία -σημειωτέον- κοντεύει να ξεπεράσει σε τίτλους και τον εκδοτικό οργανισμό «Νέα Σύνορα Α.Α. Λιβάνη»; Πιθανόν ναι, πιθανόν και όχι. Στο εσώφυλλο του διακοσίων σελίδων βιβλίου διαβάζουμε ότι τα πνευματικά δικαιώματα ανήκουν σε μια ιδιωτική εταιρία «Infognomon Εκδόσεις, Αθήνα 2004». Ο πρόλογος όμως του Νομάρχη Κοζάνης κ. Ιορδάνη Ανδρεάδη μας προϊδεάζει -από την παρελθούσα εμπειρία- ότι η έκδοση έχει χρηματοδοτηθεί από τη Νομαρχία. Aρα το πληρώσαμε εμείς οι φορολογούμενοι για να καρπώνεται κάποιος άλλος το προϊόν; Αλλά δεν είναι ακόμη η ώρα για ερωτήματα, διότι συνεχίζονται οι εκπλήξεις.

Έκπληξη τρίτη. Στον δικτυακό τόπο της εκδότριας εταιρίας (www.infognomon.gr) διαβάζουμε ότι η εταιρία περί πολλών τυρβάζει. Αντιγράφουμε: «Ο INFOΓΝΩΜΩΝ είναι μια δυναμικά ανερχόμενη εταιρεία δραστηριοποιούμενη στο χώρο των διεθνών-πολιτικών αναλύσεων, της πληροφόρησης επιχειρήσεων και ΜΜΕ και των ειδικευμένων εκδόσεων... Γεωγραφικά, η διείσδυση της εταιρείας καλύπτει - όπως φαίνεται και στο οργανόγραμμα - την Ελλάδα, την Τουρκία , τα Βαλκάνια, την Μέση Ανατολή , τον Εύξεινο Πόντο και την περιοχή του Καυκάσου , την Κοινοπολιτεία Ανεξάρτητων Χωρών , την Ευρώπη και την Αμερική.»

Έκπληξη τέταρτη (και μεγάλη): Συγγραφέας και διευθυντής έκδοσης του Τουριστικού οδηγού Κοζάνης είναι ένας απόστρατος αξιωματικός τεθωρακισμένων και μετέπειτα της ΕΥΠ, ο γνωστός από την υπόθεση Οτσαλάν κ. Σάββας Καλεντερίδης!

Φυσικά καθένας, σχετικός ή άσχετος -δεν έχει σημασία- με το αντικείμενο, μπορεί να εκδίδει ότι θέλει. Η αξία κάθε έκδοσης κρίνεται στην αγορά. Αν είναι καλή πουλάει. Αν όχι μένει στο ράφι. Μόνο που εδώ υπάρχει εμπλοκή της Νομαρχίας Κοζάνης, δηλαδή πιθανότατα των χρημάτων ημών των φορολογούμενων.

Έτσι κάθε φορολογούμενος δικαιούται να ρωτήσει τον πρώην (κ. Πασχάλη Μητλιάγκα) και τον νυν Νομάρχη (κ. Ιορδάνη Ανδρεάδη):


* Τι μας κόστισε αυτός ο οδηγός; Μήπως μπορούμε να δούμε την σύμβαση που υπογράφτηκε; Αν την πληρώσαμε πρέπει να δημοσιοποιηθεί.

* Γυρίστηκε παράλληλα και ντοκιμαντέρ με τον ίδιο τίτλο; Ποιος το έκανε; Τι μας κόστισε; Τι απέγινε το υλικό; Το είδε κανείς;

* Ποιος, πότε και (κυρίως) με ποιες διαδικασίες υπέγραψε την ανάθεση της έκδοσης (και του ντοκιμαντέρ, αν αυτό υπάρχει); Υπήρξε μειοδοτικός διαγωνισμός ή απευθείας ανάθεση;

* Εμπλέκεται η ΑΝΚΟ; Και, αν ναι, πως;

* Πως διατίθεται αυτός ο οδηγός; Πωλείται; Μοιράζεται δωρεάν; Αν πωλείται ποιος καρπώνεται τα έσοδα;


Αυτά είναι τα πρώτα ερωτήματα ενός αφελούς φορολογούμενου. Μια πειστική απάντηση είναι το λιγότερο που μπορεί να περιμένει κανείς.

Υ.Γ.: Δεν στεκόμαστε καθόλου στα λάθη της έκδοσης (διαβάζουμε π.χ. στη σελ. 26 ότι οι μουσουλμάνοι αποτελούν «έθνος»!) αφού στην δεύτερη σελίδα διαβάζουμε το πρωτοφανές: «Επισημαίνεται ότι σε συγκεκριμένα σημεία του παρόντος βιβλίου υπάρχουν λάθη εν γνώσει μας, προκειμένου να αποφευχθεί η περίπτωση αντιγραφής»!!! Δηλαδή, για να έχουμε το τελευταίο καλό ρώτημα: εμείς οι κάτοικοι του νομού Κοζάνης πληρώσαμε για να παραπλανήσουμε (εσκεμμένα, μάλιστα) όσους (κι αν ποτέ έρθουν) επισκέπτες του νομού;

Δημοσιεύτηκε στον τοπικό Τύπο της Κοζάνης τον Μάιο του 2004