Ο εμπρησμός ενός ναού

on . Posted in Για την Kοζάνη


Ένας μικρός υπέροχος ναός στο κέντρο της κωμόπολης Αιανής Κοζάνης τυλίχθηκε πριν από μερικές μέρες στις φλόγες. Ήταν ένας λιθόκτιστος ναός, από τους λίγους του είδους του με εκατοντάχρονη μεν, αλλά υπέροχη ιστορία. Όλα δείχνουν πως πρόκειται περί εμπρησμού, αλλά το ενδιαφέρον δεν βρίσκεται μόνον εκεί. Εδώ και πολύ καιρό μαίνεται μια μεγάλη διαμάχη στην κοινότητα. Οι εκκλησιαστικές αρχές της περιοχής ήθελαν να γκρεμίσουν το λιθόκτιστο ναό για να χτίσουν στη θέση του ένα νέο κατά πολύ μεγαλύτερο.

Στην κατεδάφιση του Ιερού Ναού αντιδρούσαν οι κάτοικοι του χωριού, ενώ η 11η Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε στείλει επιστολή στο Μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης, στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού και στο Δήμο Αιανής, στους οποίους τονιζόταν: «Κάθε επέμβαση ή εργασία στον υπό χαρακτηρισμό ως διατηρητέου μνημείου Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου Αιανής απαγορεύεται, χωρίς την έγκριση των καθ' ύλην αρμοδίων οργάνων του υπουργείου Πολιτισμού».

Η φωτιά αυτή είναι ύποπτη. Οι αστυνομικές αρχές της περιοχής πρέπει να ρίξουν άπλετο φως, ενώ ο ναός πρέπει να επιδιορθωθεί για να γίνει όπως ακριβώς ήταν. Με την ιστορία του τόπου και τα μνημεία του δεν μπορεί να παίζει κανείς.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26.8.2005