Πολιτικό κόστος χωρίς λόγο...

on . Posted in Για την Kοζάνη


Δεν είναι λίγες οι φορές, που οι πολιτικοί και οι κυβερνήσεις χρεώνονται κόστος εξαιτίας της αβελτηρίας των πολύπλοκων μηχανισμών, που υποτίθεται διοικούν, αλλά επειδή το Δημόσιο είναι τόσο δαιδαλώδες κατ' ουσία δεν μπορούν καν να παρακολουθήσουν. Διάφοροι γραφειοκράτες σε διάφορα επίπεδα αλλοιώνουν κομμάτι-κομμάτι τη διακηρυγμένη πολιτική με αποτέλεσμα άλλα να φρονεί η κεφαλή κι άλλα να πράττει το Δημόσιο.

Υπάρχει ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα σε μια κωμόπολη της πατρώας γης, στο χωριό Αιανή Κοζάνης, όπου σύσσωμοι οι κάτοικοι βρίζουν την κυβέρνηση και δη το υπουργείο Πολιτισμού, αλλά είναι σίγουρο πως η πολιτική του ηγεσία (και δεν αναφέρομαι, φυσικά, στον πρωθυπουργό) δεν το γνωρίζει.

Στο κέντρο του χωριού, λοιπόν, υπήρχε ένας πανέμορφος ναΐσκος του περασμένου αιώνα.
Ο Αη Γιώργης δέθηκε με κάθε στιγμή του ιστορικού αυτού χωριού, με χαρές και λύπες. Υπήρξε σημείο αναφοράς στο κέντρο της κωμόπολης, ένα κομμάτι της παράδοσης στην οποία άπαντες ομνύουν, αλλά ποτέ δεν προστατεύουν.

Ο ναός, όμως, αυτός θεωρήθηκε από τις εκκλησιαστικές αρχές, από τον ιερέα της περιοχής και τη Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης μικρός για τις «λατρευτικές ανάγκες» της περιοχής και μπορούμε να συμπεράνουμε και για τα οικονομικά έσοδα που μπορούσε να προσφέρει ένας μεγαλόπρεπος (έστω και πιο άσχημος) ναός στο κέντρο του χωριού.

Όταν ξεκίνησαν οι σχετικές συζητήσεις, οι φορείς της τοπικής κοινωνίας αντέδρασαν άμεσα σε όποια σκέψη κατεδάφισης αυτού του υπέροχου ναΐσκου. Παρά τις πιέσεις των εκκλησιαστικών αρχών οι κάτοικοι δεν κάμφθηκαν. Υποστήριξαν ότι αυτό το μνημείο της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς πρέπει να διατηρηθεί κι αν χρειάζεται ...καθεδρικό το χωριό, αυτός πρέπει να χτιστεί, αλλού. Το θέμα πάγωσε προς στιγμήν, ίσως επειδή τα κανάλια με αφορμή τα εκκλησιαστικά σκάνδαλα έδειχναν και ξαναέδειχναν τις εικόνες της κατεδάφισης ενός ναού, το οποίο είχε κατεδαφίσει ο αποπεμφθείς Μητροπολίτης Αττικής κ. Παντελεήμων παρά τις αντιδράσεις των κατοίκων. Ο συνειρμός θα ήταν εξοντωτικός...

Ο Θεός όμως, φαίνεται να μην αγαπάει μόνον τους νοικοκυραίους της Αιανής. Τον Αύγουστο εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο ναό με αποτέλεσμα αυτός να υποστεί σημαντική καταστροφή. Εμπρησμό διαπίστωσε η έρευνα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και έστειλε το πόρισμα στον εισαγγελέα.

Από την άλλη μεριά, η αρμόδια 11η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έστειλε εισήγηση στη Γραμματεία Κεντρικού Συμβουλίου Νεότερων Μνημείων, με την οποία προτείνει το χαρακτηρισμό της Εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου ως πολιτιστικό μνημείο.

Το «θαύμα», βέβαια, έγινε στους δαιδαλώδεις διαδρόμους του υπουργείου Πολιτισμού. Η Επιτροπή Νεότερων Μνημείων αποχαρακτήρισε το ναό, δίνοντας κατ' ουσίαν πράσινο φως στην κατεδάφιση εκείνων που άφησε ανέπαφα ο εμπρησμός. Κι αυτό έδωσε τροφή στους αστικούς θρύλους, που κυκλοφορούν με αφορμή τέτοια περιστατικά. Όλοι, πλέον, ομιλούν για κυβερνητικές παρεμβάσεις, συναλλαγή με την Εκκλησία, περιστατικό που αμαυρώνει τον τόπο. Δεν ξέρουμε αν και κατά πόσον αυτοί οι θρύλοι είναι εξ ολοκλήρου αληθείς, το θέμα είναι πως ένα χωριό βρίζει την κυβέρνηση, η οποία προφανώς δεν γνωρίζει τίποτε. Χρεώνεται, δηλαδή, πολιτικό κόστος από το τίποτε.

Το ερώτημα που απομένει, λοιπόν, προς τον κ. Πέτρο Τατούλη είναι ένα: Τώρα που το μαθαίνει, θα ψάξει λίγο την υπόθεση; Ένας ολόκληρος νομός περιμένει κάποιες πειστικές απαντήσεις...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 22.10.2005