Ο υπαρκτός καπιταλισμός

on . Posted in Γενικά


Έχει λεχθεί πολλάκις ότι βαδίζουμε στην Κοινωνία της Πληροφορίας. Σε ένα σύστημα όπου οι έχοντες και κατέχοντες γνώση θα κληρονομήσουν τη γη ενώ κάποιοι άλλοι -οι οποίοι λόγω αντικειμενικών και υποκειμενικών συνθηκών δεν θα έχουν τα εφόδια- δεν θα μπορούν να βρουν δουλειά ούτε ως χειρώνακτες.

Το εφιαλτικό αυτό σενάριο προβληματίζει πολλούς, οι οποίοι βλέπουν ήδη να χτίζεται η κοινωνία των δύο τρίτων και (ειδικά στην Ελλάδα) την εξορκίζουν με πολλά συνθήματα κι ελάχιστη δουλειά.

Ένα από τα μεγαλύτερα εκπαιδευτικά ιδρύματα στον κόσμο, το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) μετά από μια μακρά συζήτηση για τον ρόλο της εκπαίδευσης στην κοινωνία της πληροφορίας, αποφάσισε να κάνει κάτι για το εκπαιδευτικό χάσμα που ανατέλλει. Από την 30η Σεπτεμβρίου θα παραδίδει τα μαθήματά του σε όλη την υφήλιο δωρεάν!

Οι καθηγητές του, αντί να γράφουν πύρινα άρθρα για την ανισότητα, αντί να εκτοξεύουν φιλιππικούς κατά του καπιταλισμού (καπνίζοντες αρειμανίως μπροστά στο φακό), στρώθηκαν νωρίς στη δουλειά. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 συγκεντρώνουν ηλεκτρονικά όλα τα βιβλία που δεν έχουν πνευματικά δικαιώματα και να τα διανέμουν (δωρεάν) σ' όλο τον κόσμο (www.gutenberg.org). Πολλοί από αυτούς, δώρισαν και τα δικά τους πανεπιστημιακά εγχειρίδια κι έχει φτιαχτεί μια τεράστια ηλεκτρονική βιβλιοθήκη επί παντός.

Ενώ όλα αυτά συμβαίνουν στη χώρα του υπαρκτού καπιταλισμού, στην σοσιαλμανή Ελλάδα, η αριστερή ιντελιγκέντσια που διοικεί τα πανεπιστήμια απεργεί (μετ' αποδοχών) και δεν εδέησε να διανέμει μέσω internet ούτε ένα βιβλίο, έτσι για την τιμή του σοσιαλισμού που ευαγγελίζεται.

Έτσι τα αριστερά μας ΑΕΙ των μεγάλων οραμάτων και των παχέων λέξεων κρατούν ερμητικά κλειστή τη γνώση (σαν τα μοναστήρια του μεσαίωνα) ενώ τα καπιταλιστικά ΑΕΙ των ΗΠΑ, τη μοιράζουν και μάλιστα δωρεάν. Χειρότερα: υπάρχει το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο που θέλει να είναι πρωτοπόρο στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Όποιος όμως απευθυνθεί σ' αυτό να αντλήσει κάτι από τη γνώση του θα βρεθεί σε αδιέξοδο. Παρά το γεγονός ότι έχει ως πλατφόρμα την ηλεκτρονική τεχνολογία (τρομάρα μας!) ηλεκτρονικά έχει μόνο τα περιεχόμενα των βιβλίων που διδάσκονται!

Ανόητο; Ναι. Παράδοξο; Όχι. Η σοβαρότητα της χώρας αντανακλάται και στα ΑΕΙ μας (Ανοιχτά ή ... κλειστά). Το ζήτημα όμως είναι ότι αν κάποιος θέλει γνώση πρέπει να απευθυνθεί στους «φονιάδες των λαών» και συγκεκριμένα στη διεύθυνση http://web.mit.edu/ocw

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 24.9.2002