Η «προστασία» της φλόγας

on . Posted in Γενικά


Αν πάρουμε τοις μετρητοίς όσα ισχυρίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ότι οι διαμαρτυρίες για το κατεχόμενο Θιβέτ δεν συνάδουν με το «Ολυμπιακό πνεύμα» μπαίνει ένα ερώτημα: το να κρύβει η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τη φλόγα συνάδει με το «Ολυμπιακό Πνεύμα;». Ετσι η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ) και η Ελληνική Αστυνομία δεν έδινε μέχρι αργά την Παρασκευή στη δημοσιότητα τα σημεία από τα οποία θα περάσει η Ολυμπιακή Φλόγα στους δρόμους της πρωτεύουσας. Για «λόγους ασφαλείας», όπως είπαν...

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Το Βήμα» (Σάββατο 29.3.2008), ανάλογα με τις αντιδράσεις και τις εκτιμήσεις των υπευθύνων της ΕΟΕ και της Αστυνομίας θα καθοριστεί επακριβώς το δρομολόγιο που θα ακολουθήσουν οι λαμπαδηδρόμοι. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. ανέφεραν ότι θα ακολουθηθεί η ίδια «συνταγή» με τις μετακινήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον Νοέμβριο του 1999: «Για λόγους ασφαλείας δεν ανακοινώνουμε τα σημεία της διαδρομής». «Πονοκέφαλο» για τους αστυνομικούς αποτελούν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ακτιβιστές θα επιχειρήσουν να αναρτήσουν πανό για το Θιβέτ.

Ποιοι ήταν αυτοί οι περιβόητοι «λόγοι ασφαλείας»; Υπήρχαν πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις; Τους προειδοποίησε κάποιος για βόμβες; Οχι. Η ΕΟΕ και η ΕΛ.ΑΣ. ήθελαν να εξασφαλίσουν ότι δεν θα αναρτηθούν πανό, ούτε θα υπάρξουν διαμαρτυρίες για την κινεζική κατοχή του Θιβέτ. Εξ όσων γνωρίζουμε όμως, μόνο τα απολυταρχικά κράτη τρέμουν τις διαμαρτυρίες και μόνο οι δικτατορίες φοβούνται την ελευθερία της έκφρασης. Στις δυτικές δημοκρατίες αν δεν αποζητούν τον ελεύθερο λόγο (μια εκδήλωση διαμαρτυρίας είναι άσκηση ελευθερολογίας) τον ανέχονται. Οχι φυσικά στην Ελλάδα, όπου ολόκληρη η ελληνική πολιτεία μπήκε στην υπηρεσία των κινεζικών αρχών ασφαλείας, οι οποίες ως γνωστόν θέλουν να σβήσουν κάθε διαμαρτυρία για το απολυταρχικό καθεστώς του Πεκίνου.

Ετσι λοιπόν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και η Ελληνική Αστυνομία κατάντησαν τη χώρα που εξήγαγε τη Δημοκρατία σε όλο τον κόσμο να εισάγει την κινεζική καταπίεση διά της πλαγίας. Αντί να μαθαίνουμε στους Κινέζους Δημοκρατία, μας επέβαλαν αυτοί το απολυταρχικό του καθεστώτος τους. Είδαμε την ΕΡΤ να αποστρέφει το βλέμμα της από τη διαμαρτυρία των Γάλλων δημοσιογράφων στην Ολυμπία (να λογοκρίνει δηλαδή την πραγματικότητα), την ΕΟΕ και την ΕΛ.ΑΣ. να τίθενται υπό τις διαταγές των Κινέζων αξιωματούχων με στόχο να λογοκριθεί κάθε διαμαρτυρία, καιρός είναι να αρχίσουν και οι επιδρομές στα σπίτια Κινέζων αντιφρονούντων ή να αρχίσουμε να γιορτάζουμε τη σφαγή της Τιενανμέν.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 1.4.2008