Όταν ο Larry Potter, συνάντησε τον Harry Potter

on . Posted in Γενικά


O Harry Potter έχει τελικά και μεγαλύτερο αδελφό. Το όνομα αυτού Larry και η μητέρα του ... διαφορετική. Ας δούμε όμως τα πράγματα με την σειρά.

Πριν πέντε χρόνια μια διαζευγμένη γυναίκα και άσημη συγγραφέας, η J. K. Rowling, γράφει ένα παραμύθι στο οποίο πρωταγωνιστεί ένας πιτσιρικάς με χοντρά γυαλιά ονόματι Harry Potter. H επιτυχία του βιβλίου είναι άμεση. Τα δύο επόμενα βιβλία της γίνονται τρομαχτικές επιτυχίες. H σειρά Ηarry Potter είναι το εκδοτικό φαινόμενο της τελευταίας 5ετίας.

Η επιτυχία όμως αυτή δημιουργεί τεράστια προβλήματα σε μια άλλη άσημη ακόμη συγγραφέα, την Nancy Stoufer, η οποία το 1984, πολύ πριν την έκδοση του Harry Potter είχε εκδώσει το βιβλίο «The Legend of Rah and the Muggles" στο οποίο πρωταγωνιστής ήταν ένα παιδάκι ονόματι ... Larry Potter.

Οι ομοιότητες όμως δεν σταματούν εδώ:

Οι "Muggles" στο βιβλίο της Stoufer είναι ένας λαός που φροντίζουν τα ορφανά τα οποία με μαγικό τρόπο μετατρέπουν τον γκρίζο τόπο τους από σε μια ευτυχισμένη χώρα. Στον Potter Β' της J. K. Rowling, "Muggles" είναι οι μαγικές λέξεις. Στον Potter Α' υπάρχει ένας χαρακτήρας ονόματι Lilly Potter. Στον Potter Β', Lily Potter ονομάζεται η μητέρα του Harry. Ο Potter Α' χαρακτηρίζεται ως «Ο φύλακας των κήπων». Στον Potter Β' υπάρχει ένας χαρακτήρας «Φύλακας των Κλειδιών». Ακόμη και η εικονογράφηση παρουσιάζει επιφανειακές ομοιότητες. Ο πρώτος Potter έχει μεγάλα γυαλιά και πυκνά μαύρα μαλλιά, το ίδιο και ο δεύτερος.

Το πρώτο βιβλίο είχε εκδοθεί το 1984 και μετά απλό λίγο καιρό αποσύρθηκε διότι δεν πουλούσε. Το πρόβλημα της συγγραφέως του είναι ότι τώρα, με δεδομένη την επιτυχία του δεύτερου Potter, δεν μπορεί να βρει εκδοτικό οίκο για να το επανεκδώσει. «Κατηγορήθηκα για κλοπή», λέει η Nancy Stoufer. «Κάποια παιδιά πιστεύουν πως εγώ ακολούθησα τα χνάρια της J. K. Rowling.»

Όπως είναι φυσικό η υπόθεση κατέληξε στα δικαστήρια μετά από μήνυση της Nancy Stoufer, κατά της J. K. Rowling, της εκδότριας εταιρίας του Harry Potter Scholastic Inc., της Time Warner που ετοιμάζει δύο ταινίες με το μικρό δαιμόνιο πρωταγωνιστή, και των εταιριών παιδικών παιγνιδιών Mattel και Hasbro που βγάζουν παιγνίδια σχετικά με τους Potter. Οι μηνυμένοι θεωρούν όλη την υπόθεση παράλογη, αλλά σύντομα τα δικαστήρια θα κληθούν να απαντήσουν αν «η κλοπή ιδεών» που επικαλείται η Nancy Stoufer στέκεται νομικά.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 25.3.2001