Ένας κρίκος στη μακρά αλυσίδα της λογοκρισίας

on . Posted in Λογοκρισία

Πολλά μπορούν να ειπωθούν για τα ελληνικά ΜΜΕ και κάποια από αυτά τα είπαμε μέσα από τις στήλες της A.V., όπως για «Το επιχειρηματικό έλλειμμα των ΜΜΕ».

Η αλήθεια είναι πως οι υπερβολές είναι δομικό χαρακτηριστικό της ελληνικής τηλεόρασης, και το είδαμε πολλάκις, είτε στους «ιμπεριαλιστικούς πολέμους» είτε στις «εθνικές εκστρατείες» για το όνομα που είναι η ψυχή μας κ.λπ. Ποτέ όμως τα πειθαρχικά της ΕΣΗΕΑ, αλλά ούτε καν ο δημοσιογραφικός κλάδος στο σύνολό του, δεν ασχολήθηκε με αυτά. Δεν αναρωτήθηκαν καν πώς τα ελληνικά ΜΜΕ έχασαν την μεγαλύτερη είδηση της μεταπολίτευσης, δηλαδή τη χρεοκοπία της χώρας.

Στο προκείμενο μπορούμε να πούμε ότι υπερβολές υπήρξαν εκατέρωθεν· και από όσους τάχθηκαν υπέρ του «ναι» και από τα (κρατικά κυρίως) ΜΜΕ που τάχθηκαν υπέρ του «όχι». Το Πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε να ασχοληθεί μόνο με τους πρώτους, διαγράφοντας μάλιστα κάποιους από αυτούς, παρά το γεγονός ότι ήταν η πρώτη φορά που οι υπερβολές δικαιώθηκαν από την ιστορία. Οι ίδιοι που χρησιμοποιούσαν την κρατική ενημέρωση για να προπαγανδίσουν το «Όχι» έσπευσαν ασμένως να υιοθετήσουν το «Ναι». Ο κ. Άγγελος Ιωαννίδης το είπε πολύ γλαφυρά στο Τwitter: «Η ΕΣΗΕΑ διέγραψε δημοσιογράφους γιατί μια βδομάδα πριν το δημοψήφισμα έλεγαν αυτό που είπε ο πρωθυπουργός μια βδομάδα μετά το δημοψήφισμα».

Το εξοργιστικό με αυτή την απόφαση του πειθαρχικού δεν είναι απλώς η μονομέρειά της. Είναι το γεγονός πως αποτελεί ένα ακόμη κρίκο στη μακρά αλυσίδα της «Προοδευτικής Λογοκρισίας». Φοβόμαστε ότι υπάρχουν κι άλλοι. Κάτι προανήγγειλε σχετικώς ο υπουργός της Πρώτης φοράς κ. Χριστόφορος Βερναρδάκης.

Δημοσιεύτηκε στην Athens Voice στις 8.4.2016