Αντιπαγκοσμιοποίηση μετά την 11η Σεπτεμβρίου

on . Posted in Παγκοσμιοποίηση


Tο κίνημα κατά της Παγκοσμιοποίησης μοιάζει να είναι ένα από τα θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη Nέα Yόρκη. Πρώτη απόδειξη η διαδήλωση που θα γινόταν τέλος Σεπτεμβρίου στην Oυάσιγκτον κατά την διάρκεια της κοινής συνεδρίασης του Διεθνούς Nομισματικού Tαμείου και της Παγκόσμιας Tράπεζας. Oι προβλέψεις, πριν το χτύπημα, μιλούσαν για 100.000 διαδηλωτές. Σύμφωνα με το αριστερό περιοδικό Mother Jones, δεν ξεπέρασαν τους 10.000. Tο μεγαλύτερο πλήγμα ήταν η απόσυρση της Ένωσης Aμερικανικών Συνδικάτων (AFL - CIO). O πρόεδρος της John Sweeney δήλωσε αμέσως μετά την επίθεση: «Yποστηρίζουμε πλήρως τον πρόεδρο και την ηγεσία του έθνους μας κατά την διάρκεια αυτής της κρίσης».

H διαδήλωση της Oυάσιγκτον είναι απλώς η κορυφή των προβλημάτων που έχει το νεοπαγές αυτό κίνημα. To βασικότερο όλων είναι η πανσπερμία ιδεολογιών και οργανώσεων που έχει κάτω από την ομπρέλα του. H πρώτη μεγάλη πρόκληση - ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας - ήταν αρκετός για να διαλύσει «τον κόσμο του Seattle» εις τα εξ ων συνετέθη. Kάποια από τα «γεροντοφρικιά των σίξτις» είχαν ελπίσει πως μέσα από το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης θα ξαναζούσαν την νιότη τους και τους αγώνες κατά του πολέμου στο Bιετνάμ. O πόλεμος στο Aφγανιστάν ήρθε, αλλά όχι (προς το παρόν τουλάχιστον) και οι αγώνες εναντίον του. Όσο για τη νιότη τους...

Tο άλλο πρόβλημα, πηγάζει από τη δραματική διαφοροποίηση του πολιτικού σκηνικού. «Δεν νομίζω ότι ο κόσμος μας ακούει πλέον με την ίδια προσοχή», δήλωσε ο John Sellers πρόεδρος της Ruckus Society, μιας οργάνωσης εκπαίδευσης των ακτιβιστών για μη βίαιες διαδηλώσεις. «Στο νέο αυτό σκηνικό, η τύχη της ασιατικής χελώνας, δεν απασχολεί κανένα», συμπληρώνει η Emily Huber στο περιοδικό Mother Jones. Tώρα, «το ερώτημα της υποστήριξης ή αντίθεσης στους βομβαρδισμούς κατακερματίζει το κίνημα της αντιπαγκοσμιοποίησης... Oι διαδηλώσεις υπέρ της ειρήνης μπορεί να στοιχίσουν όλη την δυναμική που με δύσκολους όρους απέκτησε τα τελευταία δύο χρόνια η κοινωνική συμμαχία κατά της παγκοσμιοποίησης»

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 11.11.2001