Το άσυλο και η σιωπή...

on . Posted in Παιδεία


Είναι αστείο, αλλά στην Ελλάδα καίγεται η πλατεία Συντάγματος (συν μερικές σχολές), σαν υπονοήσει κάποιος πως πρέπει να αλλάξει η παρωχημένη νομοθεσία για το πανεπιστημιακό άσυλο. Οι συνήθεις αριστεριστές ξεσηκώνονται. Πιάνουν τα κόκκινα λάβαρα και ξεκινάνε: «κάτω τα χέρια από το άσυλο». Συνήθως το θυμούνται, όποτε τεκμηριωμένα καταγγέλλεται ότι εντός των πανεπιστημιακών χώρων τελούνται εγκλήματα, όπως είναι η διακίνηση ναρκωτικών, οι ξυλοδαρμοί ακόμη και απόπειρες βιασμών. Στο όνομα του ασύλου απαγορεύτηκε ακόμη και στην σήμανση της ΕΛ.ΑΣ. να πάρει δακτυλικά αποτυπώματα, μετά από διάρρηξη που έγινε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Κι όλα αυτά μην τυχόν ποτέ στο μέλλον φαλκιδευτεί η ελευθερία διακίνησης των ιδεών.

Κι όμως η διακίνηση ιδεών παρεμποδίζεται συχνά-πυκνά. Και αυτό δεν είναι καν το χειρότερο. Εμποδίζεται χωρίς οι διαπρύσιοι προστάτες της ακαδημαϊκής ελευθερίας να ενοχλούνται. Δεν εκδίδουν, ούτε καν μια διαμαρτυρία σαν εκείνες που συνηθίζουν μόλις κάποιος αναφέρει ότι στα ΑΕΙ -ειδικά τις περιόδους των καταλήψεων- καταστρέφεται η περιουσία του ελληνικού λαού και κάτι πρέπει να γίνει γι' αυτό.

Ετσι επικράτησε σιωπή μετά την ευθεία παρέμβαση του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) στην ακαδημαϊκή έρευνα, με το εξωφρενικό εξώδικο που έστειλε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία και με το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ ζητούσε από τους διοργανωτές μιας πανεπιστημιακής ημερίδας «αφενός να διαφοροποιήσουν τον τίτλο της ενότητας "Το δεξιό άκρο του κομματικού συστήματος"... και αφετέρου να ανακαλέσουν στην τάξη (!) την ομιλήτρια (Βασιλική Γεωργιάδου, επίκουρο καθηγήτρια της Παντείου)... ζητώντας να επαναπροσδιορίσει τον τίτλο της ομιλίας της ("Πώς γεμίζει η δεξαμενή της Ακρας Δεξιάς; Σύνθεση και προέλευση των ψηφοφόρων του ΛΑΟΣ στις εκλογές του 2004 και 2007")».

Πριν από μερικούς μήνες τρεις ερευνητές προπηλακίστηκαν στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όταν με προτροπή της βουλευτού του ΚΚΕ κ. Λιάνας Κανέλλη κάποιοι εθνικιστές επιχείρησαν να «εξηγήσουν» σε διαπρεπείς ιστορικούς πώς είναι η ορθή Ιστορία, τι πρέπει να λένε για τους Τσάμηδες και τι όχι. Και πάλι δεν σηκώθηκε η τρίχα κανενός γι' αυτόν τον ευθύ τραμπουκισμό επί της επιστημονικής έρευνας.

Τον Ιούνιο του 2004, το Πανεπιστήμιο Μακεδονία διοργάνωσε ένα αξιόλογο συνέδριο με τίτλο «Ενθυμούμενοι τον κομμουνισμό, γιορτάζοντας τα 15 χρόνια Δημοκρατίας στην Ανατολική Ευρώπη». Μεταξύ των ομιλητών ήταν και ο επιμελητής του βιβλίου «Μαύρης Βίβλου του Κομμουνισμού» κ. Στέφαν Κουρτουά. Μια ομάδα μελών του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εισέβαλαν στον χώρο του συνεδρίου και με πανό και συνθήματα απέτρεψαν τη διεξαγωγή του. Προς δόξα του ακαδημαϊκού ασύλου το συνέδριο σταμάτησε, μεταφέρθηκε σε κοντινό ξενοδοχείο. Προς δόξα της ακαδημαϊκής ακεραιότητας ο καθηγητής του Αριστοτελείου και βουλευτής τότε του ΚΚΕ κ. Γιώργος Χουρμουζιάδης δήλωσε ότι το συνέδριο είναι άκρως επικίνδυνο για τη σωστή σκέψη! Προς δόξα όλων των κομμάτων της χώρας δεν αντέδρασε κανείς.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι η ελευθερία διακίνησης των επιστημονικών ιδεών κινδυνεύει. Οχι από την αστυνομία, όπως φοβούνται κάποιοι, αλλά από τα άκρα του πολιτικού συστήματος. Κυρίως κινδυνεύει από τη σιωπή όλων εκείνων που θα έπρεπε να ανησυχούν...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.4.2008