Τι είπε ο κ. Πάγκαλος;

on . Posted in Παιδεία


Yπήρχαν δύο ερμηνείες στον χθεσινό Τύπο για όσα συμπληρωματικά δήλωσε περί ασύλου κ. Θεόδωρος Πάγκαλος. Η πρώτη είναι ότι επιμένει στις αρχικές του δηλώσεις. Η δεύτερη ότι τις μάζεψε.

Δημοσιεύονται επίσης πολλές ερμηνείες για τα κίνητρα του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Η κυρίαρχη είναι ότι, για κάποιους άγνωστους λόγους, θέλει να στενοχωρήσει τον αρχηγό του. Η δευτερεύουσα ότι θέλει να υπονομεύσει το ΠΑΣΟΚ διότι όπως εγράφη κάποιοι στο Κίνημα αναρωτιούνται «αν ο Θόδωρος συγκαταλέγεται στους μεγαλοπασόκους που δεν θα άντεχαν να δουν ένα ακόμη Παπανδρέου να εκλέγεται πρωθυπουργός.

Σήμερα επίσης θα χυθούν τόνοι μελάνης για τη συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρώην υπουργό. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε με αβρότητα στον πρώην υπουργό ή τον μάλωσε; Του είπε ότι δημιουργεί πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ ή έβαλε τις φωνές;

Την Κυριακή θα γραφούν άλλα τόσα για την πρωτοβουλία Πάγκαλου και τις επιπτώσεις της στο ΠΑΣΟΚ. Αλλοι θα μιλήσουν για σοβαρό εσωκομματικό πρόβλημα. Αλλοι για «δυσαρέσκειες» και «αγκάθια». Αλλοι θα ερμηνεύουν τις δηλώσεις «ως προοίμιο νέας εσωστρέφειας στο Κίνημα» ή μπορεί να ερμηνευτούν «ως συνολικότερη αμφισβήτηση του Γ. Παπανδρέου σε μια εποχή που η κυβέρνηση είναι στριμωγμένη από την αναταραχή στην Παιδεία».

Μπορεί όλα τα παραπάνω να είναι αληθή. Μπορεί ακόμη και να ένιωσε άβολα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από τις δηλώσεις του στελέχους του. Εμάς, όμως ως πολίτες γιατί να μας αφορά; Αν το ΠΑΣΟΚ έχει «αγκάθια» και «δυσαρέσκειες», εμείς τι στενοχώρια τραβάμε; Επί της ουσίας, με το ζήτημα δηλαδή του ασύλου, θα ασχοληθούμε ποτέ;

Ο κ. Πάγκαλος -είτε επιμένοντας είτε οπισθοχωρώντας- κατήγγειλε συγκεκριμένα πράγματα. Μιλώντας στην εκπομπή «Προσκήνιο» υπήρξε σαφής: «Στους δρόμους της Πανεπιστημιούπολης Ζωγράφου, όπου περνάω πολύ συχνά και βλέπω τους λαθρέμπορους που ξεφορτώνουν φορτηγά - ψυγεία (κάθε πρωί γίνεται αυτή η δουλειά), τι κάνουν εκεί μέσα. Κάτι ξεφορτώνουν. Κάτι κρύβουν. Είναι πασίγνωστο. Χιλιάδες άνθρωποι το βλέπουν κάθε μέρα. Γιατί στους δρόμους αυτούς, όπου περνούν χιλιάδες αυτοκίνητα, να μην μπορεί να περιπολεί η αστυνομία; Γιατί μέσα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, να υπάρχει ένα τεράστιο εμπορικό παζάρι με πάσης φύσεως αντικείμενα από όλα τα Βαλκάνια; Για να μην πω και για τις ουσίες που πωλούνται εκεί πέρα. Αυτό το ξέρει και η κουτσή Μαρία. Το έχουν καταγγείλει οι καθηγητές. Γιατί εκεί να μην εφαρμόζεται ο νόμος στους δρόμους και στα πεζοδρόμια;»

Γι' αυτήν τη συγκεκριμένη παθογένεια έχει κάποιος να μας πει κάτι πέρα από το αν δυσαρεστήθηκε ή όχι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ; Διότι αν στεναχωρήθηκε ο κ. Παπανδρέου είναι πρόβλημα δικό του, άντε και της οικογένειάς του. Αν γίνεται λαθρεμπόριο στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου αφορά όλους μας. Και φυσικά πρέπει να αφορά την αστυνομία.

Χρόνια τώρα τα ΜΜΕ χορεύουν στον ρυθμό της παραπολιτικής. Ασχολούνται με τις στενοχώριες των πολιτικών, ξεχνώντας τα προβλήματα των ψηφοφόρων - οι οποίοι σημειωτέον είναι και οι πελάτες των. Ασχολούνται με την πολιτική σκηνή, ξεχνώντας την πολιτική. Και το πολιτικό πρόβλημα στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι πως πρέπει να αντιδράσει η Πολιτεία στις «μικρές Καλκούτες» που καθημερινά στήνονται στις πανεπιστημιουπόλεις.

Επ' αυτού έχει κάποιος να πει κάτι διαφορετικό απ' όσα είπε ο κ. Πάγκαλος; Αν ναι, ας μη διστάσει, επειδή θα στεναχωρεθεί ο κ. Καραμανλής ή θα δυσαρεστηθεί ο κ. Παπανδρέου ή δεν φάει το βράδυ η κ. Παπαρήγα. Εξάλλου, ποιος είπε ότι η ζωή των πολιτικών πρέπει να είναι ευχάριστη;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.2.2007