Ανώτατη Παιδεία κάτω από τη βάση

on . Posted in Παιδεία


Αν υπάρχει μια καραμπινάτη αποτυχία του κεντρικού σχεδιασμού στη χώρα μας είναι η κατ' έτος ανακοίνωση των βάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ της χώρας. Τι μας δείχνει το γεγονός ότι μπορεί κάποιος να γίνει φοιτητής με βαθμό 2.82, (όταν το άριστα είναι το είκοσι); Μας λέει ότι κάποιοι γραφειοκράτες του υπουργείου Παιδείας έκαναν ΑΕΙ και ΤΕΙ που κανείς δεν θέλει να πάει. Έκαναν σχολές τις οποίες είναι αδύνατον υποψήφιος να αποφύγει. Εκπαιδευτικά Ιδρύματα που εξυπηρέτησαν πολλά, αλλά αλλότρια της Παιδείας συμφέροντα.

Η παρηγοριά στην άρρωστη Ανώτατη Παιδεία είναι το πλαφόν στις βάσεις που σκέπτεται να επιβάλλει το υπουργείο Παιδείας -ένα μέτρο που είχε ανακοινώσει προ μηνών η υπουργός κ. Μαριέττα Γιαννάκου απ' αυτή εδώ την εφημερίδα. Το πλαφόν μπορεί να λύσει μερικά προβλήματα «image» των ΑΕΙ και ΤΕΙ -δεν θα περνούν με 2,5 κάποιοι στο Πανεπιστήμιο, βρε αδελφέ!- αλλά θα δημιουργήσει νέους πονοκεφάλους. Κατ' αρχήν θα έχουμε στο μέλλον κάποιες σχολές φαντάσματα. Θα πληρώνουμε καθηγητές κι εγκαταστάσεις οι οποίες δεν θα έχουν φοιτητές διότι η καλή εικόνα της «εκπαιδευτικής μας πολιτικής» θα επιτάσσει να μένουν εκτός Ανώτατης Παιδείας όσοι δεν ξέρουν στοιχειωδώς κάποια βασικά μαθήματα.

Δυστυχώς τα προβλήματα της Ανώτατης παιδείας δεν λύνονται ούτε με πλαφόν ούτε με ασπιρίνες. Η οδός Μητροπόλεως έχει παράγει πάρα πολλά μέτρα για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Περισσότερα, ίσως, από τους υπουργούς που πέρασαν από εκεί. Κάθε λίγο και λιγάκι ένα νέο σύστημα ανακοινώνεται για να λύσει κάποιο πρόβλημα, και μόλις λυθεί το ένα πρόβλημα δημιουργείται κάποιο νέο. Η οδός Μητροπόλεως ιστορικά έχει αποτύχει, όχι διότι είχε ανίκανους υπουργούς (Σ.Σ.: πέρασαν και μερικοί τέτοιοι) ή γιατί δεν υπήρχε η πολιτική βούληση. Απέτυχε γιατί το σύγχρονο τοπίο στην εκπαίδευση είναι εξαιρετικά δαιδαλώδες για να αντιμετωπιστεί με λογικές κεντρικού σχεδιασμού.

Δεν χρειάζονται ούτε πλαφόν, ούτε άλλα σοσιαλγραφειοκρατικού τύπου μέτρα στην Παιδεία. Αποκέντρωση χρειάζεται. Οι υπουργοί δεν μπορούν να ξέρουν καλύτερα από τις Πρυτανικές αρχές τις ανάγκες και τα κριτήρια εισαγωγής στο δικό τους εκπαιδευτικό ίδρυμα. Η μεγάλη τομή στην Παιδεία που οφείλει να επιχειρήσει αυτή η κυβέρνηση πρέπει να είναι φιλελεύθερη. Αλλιώς σε δουλειά θα βρισκόμαστε και δουλειά δεν θα γίνεται...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 25.8.2004