Η άλωση της σοβιετικής παιδείας

on . Posted in Παιδεία

Γράφαμε καλοκαιριάτικα για το αριστερίστικο κρεσέντο δώδεκα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι κατέθεσαν ερώτηση-καταγγελία επειδή μια ιδιωτική εταιρεία τόλμησε να δώσει λεφτά για επισκευές κάποιων σχολείων στη Θεσσαλονίκη. Εγραφαν οι «ριζοσπάστες»: «Τέτοιες πρακτικές ουσιαστικά νομιμοποιούν τις νεοφιλελεύθερες μνημονιακές πολιτικές και ανοίγουν την κερκόπορτα για την είσοδο ιδιωτών και πολυεθνικών εταιρειών στον ευαίσθητο τομέα του δημόσιου σχολείου». Ρωτούσαν δε τον υπουργό «τι συγκεκριμένα μέτρα θα πάρει ώστε να σταματήσει την εισβολή των επιχειρηματικών συμφερόντων, την παράδοση των δημόσιων σχολείων στις δυνάμεις της αγοράς και του κέρδους;» («Της Αριστεράς και της ζέστης», «Καθημερινή», 11/8/2012).

Ο υφυπουργός Παιδείας κ. Παπαθεοδώρου απάντησε ότι το ΥΠΕΠΘ δεν σηκώνει μύγα στο κρατικιστικό σπαθί του: «...Το υπουργείο ενήργησε άμεσα, ώστε να μην υπάρξει συμμετοχή οποιασδήποτε σχολικής μονάδας στον παραπάνω διαγωνισμό και έδωσε οδηγίες... ώστε να πάψει άμεσα κάθε τέτοιου είδους δραστηριότητα». («Υπουργείο Σοβιετικής Παιδείας» «Καθημερινή», 4/9/2012)

Αυτό που δεν ξέραμε και αποκαλύπτεται από μια ερώτηση που κατέθεσε χθες στη Βουλή ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ότι το πρόγραμμα της χορηγίας τέλειωσε. Τα σχολεία επιδιορθώθηκαν μέσα στο καλοκαίρι και παραδόθηκαν κανονικά ώστε να λειτουργήσουν πριν καν πάνε τα βιβλία στα παιδιά: «Η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε στις 15 Ιουλίου, οι επισκευές ξεκίνησαν άμεσα, ολοκληρώθηκαν εντός Αυγούστου».

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται στον κ. Παπαθεοδώρου δεν είναι αν η κρατική γραφειοκρατία θα μπορούσε ποτέ να είναι τόσο γρήγορη και αποτελεσματική. Με δεδομένη την απάντηση του υφυπουργού «...το υπουργείο ενήργησε άμεσα, ώστε να μην υπάρξει συμμετοχή οποιασδήποτε σχολικής μονάδας», τι προτίθεται να κάνει; Θα διατάξει να ξηλωθούν όσα επισκεύασε ο επάρατος ιδιωτικός τομέας για να αναθέσει τις επισκευές στο κράτος, όπως επιθυμεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ή θα στρωθεί να χαράξει πολιτική χορηγιών στα σχολεία πέρα από τις αριστερίστικες αγκυλώσεις; Ορθώς ρωτά ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης: «Ποια είναι η επίσημη θέση του υπουργείου συνολικά για το ζήτημα της αξιοποίησης ιδιωτικών χορηγιών σε σχολικές μονάδες; Είναι στις προθέσεις του όχι απλά να επιτρέψει, αλλά και να ενισχύσει τις δωρεές ιδιωτών για τη βελτίωση των σχολικών υποδομών;»

Θα περιμένουμε την απάντηση, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά διότι έτσι μπορεί να αποκτήσουμε και πολιτική χορηγιών στα σχολεία που τη χρειάζονται άμεσα.

Kordelio-before

Kordelio after

Το 8ο Δημοτικό Σχολέιου Ευόσμου πριν και μετά την άλωσή του από τον νεοφιλελευθερισμό και τα ιδιωτικά συμφέροντα (που λέει και ο ΣΥΡΙΖΑ)

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 8.9.2012