Η καταστολή της Πράγας

on . Posted in Παιδεία

Στον διαδικτυακό τόπο της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ηρακλείου μπορεί να διαβάσει κάποιος πολλά επαναστατικά. Θα δει την ανακοίνωση με αίτημα «Απόσυρση του Σχεδίου “Αθηνά” που υποβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη δημόσια εκπαίδευση», θα διαβάσει ειδήσεις για «Αστυνομία εναντίον διαδηλωτών στην Ιερισσό Χαλκιδικής. Καταγγέλλουμε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων εναντίον των μαθητών και των διαδηλωτών στην Ιερισσό Χαλκιδικής». Φυσικά, ουδείς μπορεί να προσπεράσει μια καταγγελία που αναφέρει τα εξής: «Πρωτοφανής Βαρβαρότητα εναντίον των Μαθητών της Γ΄ Λυκείου και των Εκπαιδευτικών-συνοδών που πραγματοποιούσαν την πενθήμερη εκδρομή τους στην Πράγα.

»Με τις Ειδικές δυνάμεις (!) πάνοπλες, που άσκησαν την... τέχνη τους στο σώμα ανηλίκων, έδειξε το πνεύμα της φιλοξενίας του και το επίπεδο του πολλαπλώς προβαλλόμενου ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού ο ξενοδόχος του ξενοδοχείου “Αlbion” της Πράγας, όπου διέμεναν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου (...)

»Η πρωτοφανής βαρβαρότητα εκδηλώθηκε όταν ο υπεύθυνος του ξενοδοχείου, τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης (η ώρα 2 π.μ.), κάλεσε τις Ειδικές Δυνάμεις (!) επειδή τον ενοχλούσε... ο τρόπος που διασκέδαζαν τα παιδιά. Ετσι, συμπεριφερόμενος σαν... σατράπης, χωρίς καμία συνείδηση των υποχρεώσεών του έναντι της ζωής των παιδιών –που προτίμησαν τη χώρα, την πόλη και το ξενοδοχείο του να ψυχαγωγηθούν αυτές τις λίγες ημέρες στο τέλος του σχολικού έτους– κάλεσε τις κατασταλτικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν έφοδο στο ξενοδοχείο, ξυλοκοπώντας, τρομοκρατώντας και βρίζοντας μαθητές και καθηγητές, ενώ έστησαν στον τοίχο καθηγητή-συνοδό σαν κοινό εγκληματία, κάνοντάς του σωματικό έλεγχο (...)

»ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ την επέλαση των κατασταλτικών δυνάμεων στο προαναφερόμενο ξενοδοχείο και την άσκηση βίας έναντι (sic) των μαθητών μας. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ την Παραδειγματική Τιμωρία των Ενόχων. Την Παρέμβαση της Ελληνικής Πρεσβείας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των Ελλήνων μαθητών και των καθηγητών, αλλά και τη σύννομη αποζημίωσή τους. Την Παρέμβαση του Υπουργείου Παιδείας, με στόχο την καταγγελία της άσκησης βίας εναντίον μαθητών και των εκπαιδευτικών. ΖΗΤΟΥΜΕ από την Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών της Τσεχίας να καταδικάσει την βίαιη υποδοχή των Ελλήνων μαθητών και εκπαιδευτικών στην χώρα τους. ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ την κατηγορηματική αντίθεσή μας στη βάρβαρη πολιτική της καταπάτησης των λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών».

Ας ξεχάσουμε ότι σύμφωνα με την υπουργική απόφαση Γ2/4832/90, «ο σκοπός κάθε εκδρομής είναι εκπαιδευτικός και μορφωτικός» και ουχί «να ψυχαγωγηθούν αυτές τις λίγες ημέρες στο τέλος του σχολικού έτους», όπως γράφουν οι λειτουργοί Μέσης Εκπαίδευσης Ηρακλείου. Προφανώς στις δύο τα ξημερώματα οι μαθητές στο ξενοδοχείο δεν αντάλλασσαν απόψεις για τις ιδιαίτερες πτυχές του τσέχικου πολιτισμού.

Το θέμα είναι το ύφος της ανακοίνωσης που μοιάζει σαν να βγαίνει από μηχανή παραγωγής: «Απαιτούμε την Παραδειγματική Τιμωρία των Ενόχων», «Δηλώνουμε την κατηγορηματική αντίθεσή μας στην βάρβαρη πολιτική...» κ.λπ. Το μόνο που δεν μας είπε η ΕΛΜΕ Ηρακλείου είναι αν μετά το περιστατικό διαδήλωσαν στο κέντρο της Πράγας για την καταστολή και την καταπάτηση των δικαιωμάτων τους. Ή μήπως θα το κάνουν στην Ελλάδα;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 20.3.2013