Η νέα μεταφυσική...

on . Posted in Εκκλησία


Όποιος παρατηρεί τα εκδοτικά πράγματα στο χώρο των περιοδικών θα εκπλαγεί από ένα πράγμα. Σχεδόν κάθε μήνα εκδίδεται κάποιος νέος τίτλος, ο οποίος έχει να κάνει με ανεξήγητα φαινόμενα, με τις σχέσεις των αρχαίων Ελλήνων με τα UFO και γενικώς με μια μεταφυσική προγονολατρία. Ταυτόχρονα, πολλαπλασιάζονται και οι τίτλοι βιβλίων με αυτό το θέμα, ενώ, όπως ορθώς επισήμανε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γ. Γιατρομανωλάκης, «Αυξάνονται ολοένα οι βαθιά νυχτωμένες και μεταμεσονύχτιες τηλεοπτικές εκπομπές, όπου ώριμοι συνήθως κύριοι και κυρίες, φωτισμένοι από το απαράμιλλο αλλά κομμάτι απόκρυφο αρχαιοελληνικό ιδεώδες, μύστες μιας ανώτατης γνώσης για την ουράνια γλώσσα μας -αρχαία, νέα και αργκό- φορούν τα καλά τους και μας αποκαλύπτουν τα φοβερά μυστικά: Από ποιο απόμακρο άστρο κρατάει η σκούφια ημών των Ελλήνων, πώς κατοικήσαμε τον πλανήτη Γη (ίσως και πριν από 100.000 χρόνια), πού βρίσκονται οι απόρρητες πύλες της ελληνικής σοφίας, ποια ενέργεια και ποια μυστική αρμονία υποκρύπτουν τα ταπεινά γράμματα της αλφαβήτου, ποιες, τέλος, σκοτεινές δυνάμεις εξυφαίνουν παγκόσμιες συνωμοσίες εναντίον μας, καθ' ότι γαρ ο καιρός εγγύς. Μερικοί πρακτικότεροι μας υπόσχονται άνευ διδασκάλου εκμάθηση της Αρχαίας Ελληνικής, κάτι που ίσως πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη το υπουργείο Παιδείας, μπας και φωτιστούμε ανέξοδα». («Κώδικες, Illuminati και φευγάτοι», Βήμα 5.6.2005)

Παράλληλα, η ειδησεογραφία των καναλιών βρίθει «ειδήσεων» για Αγίους που κλαίνε με το παραμικρό και εικόνες που αλλάζουν χρώματα. Μέχρι και σε σουβλατζίδικο βρήκαν οι δαιμόνιοι και αθεόφοβοι ρεπόρτερ των καναλιών μια εικόνα της Παναγιάς (από κείνες που πωλούνται χύδην στα πανηγύρια) να δακρύζει. Ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα (ίσως λόγω της ειδησεογραφικής στεγνότητας ή και της κατάνυξης των ημερών) τα κανάλια και οι ταμπλόιντ εφημερίδες ξεσάλωσαν. Δεν υπήρχε πρωινάδικο που να μη φιλοξενούσε το θαύμα του και μεσημεριάτικη εκπομπή χωρίς έναν τυφλό που είδε το φως του. «Θαύμα! Ο Άγιος Εφραίμ ανάστησε το παιδί μου», φιλοξενούσε πρωτοσέλιδα και με πηχυαία γράμματα τη Μεγάλη Παρασκευή τη «συγκλονιστική εξομολόγηση μητέρας» η εφημερίδα «Espresso».

Παρά τις προειδοποιήσεις και τις διαψεύσεις της επίσημης εκκλησίας ότι τα θαύματα δεν γίνονται ούτε στα σουβλατζίδικα ούτε για ψύλλου πήδημα, μια νέου τύπου μεταφυσική εισβάλλει στην ελληνική κοινωνία και διογκώνεται από τα αντηχεία των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Τα ΜΜΕ αφαιρούν από την επίσημη Εκκλησία το μονοπώλιο των θαυμάτων, αλλά ταυτόχρονα εισάγουν νέες παραμέτρους μεταφυσικής: το τουρλουμπόυκι με αρχαίους Έλληνες που φυτεύτηκαν από UFO και τα ξαδέλφια μας στο Σείριο.

Πρόβλημα, βέβαια, δεν αποτελεί το γεγονός ότι κάποιοι ισχυρίζονται ότι οι πρόγονοί μας είχαν κατασκευάσει από την ατομική βόμβα μέχρι τα λέιζερ. Δόξα τω θεώ, σε Δημοκρατία ζούμε, καθείς μπορεί να επικοινωνήσει την ανοησία με οποιονδήποτε τρόπο γουστάρει. Με βαθυστόχαστα άρθρα που εξηγούν πως το «όχι» σημαίνει «ναι» μέχρι και ότι πρώτοι οι Ελληνες πάτησαν τον πλανήτη Άρη. Πρόβλημα αποτελεί το γεγονός ότι αυτού του τύπου η μεταφυσική αρχίζει να έχει επιτυχία. Δεν υπάρχουν μελέτες (όπως για όλα τα πράγματα στην Ελλάδα), αλλά ο εκδοτικός οργασμός και η αύξηση αυτού του τύπου των εκπομπών δείχνουν ότι υπάρχει αγορά που τα στηρίζει. Αυτό δείχνει μια κοινωνία που βιώνει κρίση.

Το μέγιστο, όμως, των προβλημάτων είναι η αφ' υψηλού θεώρηση και η σιωπή ολόκληρης της ελληνικής διανόησης γι' αυτού του τύπου τα φαινόμενα.. Το σαράκι της νέας μεταφυσικής μπολιάζει σιγά σιγά την όχι και τόσο ορθολογική στην ανάλυσή της ελληνική κοινωνία. Συνθέτει, όμως, σιγά σιγά όλες τις προηγούμενες προλήψεις, προκαταλήψεις και παραλογισμούς σε καινούρια θεωρητικά σύνολα, που μπορεί να τα βρούμε κάποια στιγμή μπροστά μας ως σκληρά δόγματα.

Κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν με το φαινόμενο που είναι μεν ακόμη περιθωριακό, αλλά κατά πως όλα δείχνουν διογκώνεται. Κι αυτοί δεν μπορεί να είναι παρά οι σεβαστοί μας πνευματικοί ταγοί. Κακός είναι ο ιμπεριαλισμός (και δη ο αμερικανικός), που με κάθε ευκαιρία κατακεραυνώνουν, κακή και η Δύση, που με κάθε ευκαιρία ελεεινολογούν, αλλά πρέπει να υπάρξει και αντίλογος σ' αυτήν τη λαίλαπα των δεισιδαιμονιών που αρχίζουν να πλημμυρίζουν τη χώρα...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26.6.2005