Ο Θεός ως πολιτικό εργαλείο...

on . Posted in Εκκλησία


Mια όχι και τόσο απρόσμενη συνάντηση των άκρων έγινε πάνω από το κρεβάτι που δίνει τη μάχη ζωής ο Ισραηλινός ηγέτης κ. Αριέλ Σαρόν. Από τη μία, ο αρχηγός του ακραίου «Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης» κ. Αχμέτ Τζιμπρίλ είδε τη μαζική εγκεφαλική αιμορραγία του Ισραηλινού πρωθυπουργού «ως δώρο θεού στον παλαιστινιακό λαό για το νέο έτος». Από την άλλη, ο Αμερικανός τηλεοπτικός ιεροκήρυκας κ. Πατ Ρόμπερτσον διέκρινε την οργή του Θεού στην αναπάντεχη τροπή της υγείας του Ισραηλινού πρωθυπουργού. «Αυτή είναι η τιμωρία του Θεού για εκείνον που θέλει να μοιράσει τη γη Του στους αλλόπιστους», είπε στο ένα εκατομμύριο τηλεθεατές που παρακολουθούν το καθημερινό κήρυγμά του από το καλωδιακό του κανάλι «The 700 club». Και ο τηλε-ευαγγελιστής συμπλήρωσε: «Μοίραζε τη Γη του Θεού, κι εγώ λέω: αλίμονο σε εκείνους τους Ισραηλινούς πρωθυπουργούς που ακολουθούν τέτοια πορεία για να ευχαριστήσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τον ΟΗΕ και τις ΗΠΑ... Ο Θεός είπε: "Αυτή η γη είναι δική μου και αφήστε την ήσυχη"».

Το ερώτημα λοιπόν μετά το εγκεφαλικό που έπαθε ο κ. Σαρόν είναι ποιανού χατίρι ικανοποίησε. Του κ. Αχμέτ Τζιμπρίλ που είδε στην αιμορραγία την τιμωρία του θεού γιατί δεν αποσύρθηκαν απ' όλα τα παλαιστινιακά εδάφη οι Ισραηλινοί ή του κ. Πατ Ρόμπερτσον που είδε στην ίδια αιμορραγία την τιμωρία του Θεού γιατί απέσυρε τον ισραηλινό στρατό από τη Γάζα;

Προφανώς κανενός, αλλά το ζήτημα είναι ότι για μια ακόμη φορά χρησιμοποιείται το θρησκευτικό συναίσθημα των λαών για πολιτικούς κι εμπορικούς σκοπούς. Χρησιμοποιείται η πίστη των ανθρώπων στο Θεό για ωμά παιγνίδια εξουσίας και αγνής κερδοσκοπίας. Λεπτομέρεια: όπως αποκαλύπτει η βρετανική εφημερίδα «Ιντιπέντεντ» ο κ. Πατ Ρόμπερτσον είχε ένα όραμα. Ήθελε να κάνει ένα θρησκευτικό θεματικό πάρκο στους Αγίους Τόπους (μια «Χριστιανική Ντίσνεϊλαντ» δηλαδή) το οποίο θα εκμεταλλευόταν η «εκκλησία» του. Έκανε την πρόταση στην ισραηλινή κυβέρνηση, αλλά φυσικά απερρίφθη άνευ επαίνων.

Αυτού του τύπου οι δηλώσεις θα ανήκαν στη σφαίρα του γραφικού και ίσως θα έπρεπε να είναι το θέμα ευθυμογραφήματος, αν δεν δημιουργούσαν πραγματικά πολιτικά γεγονότα. Χιλιάδες εύπιστοι και των δύο πλευρών ερμηνεύουν το θέλημά Του κατά τα λεγόμενα των μουλάδων (Χριστιανών και Μουσουλμάνων) και είτε ανατινάζονται σε λεωφορεία είτε δημιουργούν την πολιτική δυναμική για την εκλογή θρησκόληπτων. Ο Θεός γίνεται πολιτικό εργαλείο για να συντηρούν ή να επεκτείνουν κάποιοι την εξουσία τους, χωρίς μάλιστα να δέχονται κανέναν αντίλογο, επειδή ισχυρίζονται ότι είναι οι εκπρόσωποι του υπέρτατου όντος στη Γη.

Όταν ξεσηκώθηκε θύελλα επικρίσεων για τα λεγόμενα του κ. Πατ Ρόμπερτσον, η εκπρόσωπος Τύπου του Αμερικανού ιεροκήρυκα επιτέθηκε στους επικριτές επειδή τόλμησαν (!) να αμφισβητήσουν το λόγο του Θεού! «Αυτό που μας λένε», είπε η κ. Άντζελα Γουότς, «είναι πως ο Πατ Ρόμπερτσον δεν μπορεί να αναφέρεται στη Βίβλο. Αυτά που είπε ήταν ο Λόγος του Θεού και είναι γνωστός στη Χριστιανική Κοινότητα». Οπότε ο κ. Πατ Ρόμπερτσον μπορεί να λέει ό,τι θέλει, να κάνει ό,τι θέλει και ουδείς δικαιούται να του αντιμιλήσει, διότι θα αντιμιλήσει τον ίδιο τον Θεό. Τόσο καλά...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 9.1.2006