Είμαστε όλοι Δανοί...

on . Posted in Εκκλησία


Θα φτάσουμε λοιπόν στο σημείο να απολογούμαστε για τον πολιτισμό μας; Να υπονομεύσουμε έναν από τους πυλώνες της Δημοκρατίας μας; Να κάνουμε εκπτώσεις στην ελευθερολογία, επειδή κάποιοι φανατικοί θρησκόληπτοι καίνε ευρωπαϊκές σημαίες; Θα υποκύψει η Δύση σε κάποιους παράφρονες με τουρμπάνια που θεωρούν ότι η δική τους πίστη είναι ανώτερη όλων; Θα θεωρήσουμε ότι η δική μας τεκμηριωμένη πίστη στις αρχές της Δημοκρατίας και της ανεκτικότητας είναι για πέταμα; Θα τρομάξουμε από το αφιονισμένο πλήθος κάποιων που θέλουν να εγκαθιδρύσουν έναν ισλαμικό μεσαίωνα σε όλο τον κόσμο; Ή μήπως πρέπει να απολογηθούμε γιατί δεν είμαστε φανατικοί;

Η υπόθεση με τα σκίτσα του Μωάμεθ είναι ένα πεδίο άσκησης της σύγκρουσης των πολιτισμών. Μόνο που τα «ματωμένα σύνορα του Ισλάμ» δεν είναι αυτά που είδε ο κ. Σάμιουελ Χάντινγκτον. Βρίσκονται εντός των ευρωπαϊκών πρωτευουσών. Είναι σε ένα δρόμο της Κοπεγχάγης όπου βρίσκονται τα γραφεία της εφημερίδας «Jyllands-Posten», στα γραφεία της «Μοντ», της «Ελ Παΐς», της «Ελ Μούντο» και δεκάδων άλλων ευρωπαϊκών εφημερίδων που υπερασπίζονται ό,τι πολυτιμότερο ανέπτυξε ο δυτικός πολιτισμός. Την ελευθερία.

Βγήκαν πολλοί και μίλησαν για κατάχρηση δικαιώματος εκ μέρους του σκιτσογράφου. «Είναι ένα έγκλημα που δεν μπορεί να δικαιολογήσει το πρόσχημα της ελευθερίας της έκφρασης», δήλωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β'. Βέβαια, βασιλιάς είναι, δεν γνωρίζει πολλά περί της ελευθερίας έκφρασης, κάτι που εξάλλου δεν ανθεί στη χώρα του. Αλλά να βγαίνουν δυτικοί και να υπερασπίζονται έργο κάποιων που ζητούν επιστροφή στο μεσαίωνα; Να βγαίνει ο κ. Τζακ Στρο και να ζητεί εμμέσως από τις εφημερίδες της χώρας του να μην αναδημοσιεύσουν τα σκίτσα; Να λέει ο υπουργός Εξωτερικών μιας χώρας που θεμελίωσε την ελευθερολογία (ενάντια μάλιστα στο δικό της θρησκευτικό μεσαίωνα) ότι «η αναδημοσίευση αυτών των σκίτσων ήταν προσβλητική, ότι φανέρωσε έλλειψη ευαισθησίας και έλλειψη σεβασμού και ότι είναι κάτι κακό. Υπάρχει η ελευθερία του Τύπου και τη σεβόμαστε όλοι. Όμως δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να προσβάλει ούτε να είναι εμπρηστικός άνευ λόγου».

Πού είναι λοιπόν ο πολύς κ. Ρόμπερτ Φισκ να μας νουθετήσει να αφήσουμε ήσυχους τους μουσουλμάνους, ώστε να μας αφήσουν ήσυχους κι αυτοί; Σε εφημερίδα της Δανίας και όχι κάποιας μουσουλμανικής χώρας δημοσιεύτηκαν τα σκίτσα. Οι αφιονισμένοι του Ισλάμ δεν θέλουν να μας αφήσουν ήσυχους. Θέλουν να επιβάλουν το μεσαίωνά τους παντού.

Η Χαμάς κατέλαβε τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (του μεγαλύτερου χρηματοδότη των Παλαιστινίων) και απαίτησε να ζητήσει συγγνώμη η Ευρώπη γι' αυτό που είναι. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι δεν έγινε και τίποτε που η ακραία αυτή θρησκευτική οργάνωση ανέλαβε τα ηνία της εξουσίας στην Παλαιστίνη και ότι το χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ε.Ε. πρέπει να συνεχιστεί κανονικά. Να στέλνονται χρήματα, δηλαδή, για τον παλαιστινιακό λαό και να τα διαχειρίζονται εκείνοι που στο όνομα του Θεού τους ανατινάζονται μέσα στα λεωφορεία. Να χρηματοδοτούμε, δηλαδή, τα εκρηκτικά τους και να ζητήσουμε συγγνώμη επειδή υπάρχουμε.

Η Δύση είναι ανεκτική σε όλα τα δόγματα και κάθε πρόληψη. Μέχρι εκεί που τα δόγματα βάλλουν εναντίον αυτής της ανεκτικότητας, ενάντια στην αρχή της Δημοκρατίας. Γι' αυτό τώρα είμαστε όλοι Δανοί. Όπως το 2001 ήμασταν Αμερικανοί, το 2004 Ισπανοί και το 2005 Βρετανοί...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6.2.2006