Νόμος-κουρελού…
Καταδικαστικός λαϊκισμός
Οι «κατάσκοποι» της Λέσβου
Οι «δαίμονες» της Λέσβου
Μάρτυρες και μαρτυριάρηδες
Η προανακριτική επιτροπή παράγει δίκαιο στο θέμα των «προστατευόμενων μαρτύρων» και γι' αυτό πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική.
Εγκλημα στο «Οριάν Κουκάκι»;
Μπορεί μια «αστοιχείωτη» δίωξη να ικανοποιεί το θυμικό κάποιων ή τη δίκαιη οργή των αστυνομικών υπαλλήλων για όσα υπέστησαν, αλλά ένα κράτος δικαίου δεν μπορεί να λειτουργεί έτσι.
Οι απειλές και η υποχρέωση
Πώς ελέγχονται τα πεπραγμένα ενός δημοσίου λειτουργού, αν μπορεί να τα σφραγίζει με τη λέξη «Εμπιστευτικό» και να απειλεί όποιον τα αποκαλύψει με έναν σκασμό άρθρων του Ποινικού Κώδικα;
Δικαιοσύνη χωρίς φίλτρο
Χωρίς το πρώτο φίλτρο των εισαγγελικών αρχών, δημιουργείται η «κακή σχέση της ελληνικής Δικαιοσύνης με τον χρόνο».
Μπερδεμένη «γαλαντομία»
Στην Κουμουνδούρου τα έχουν χαμένα. Εξ ου και οι παλινωδίες μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Υποκρισία χωρίς σύνορα
Κάθε καταδολίευση του Συντάγματος;
Η μόνη σταθερά της διακυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήταν ο (ελαφρώς τροποποιημένος) γκραουτσομαρξικός σαρκασμός: «Αυτές είναι οι αρχές μας. Αν δεν μας συμφέρουν, έχουμε κι άλλες».
«Το Σύνταγμα δεν είναι λεφτόδενδρο»
H δικαστική εξουσία δεν μπορεί να μοιράζει χρήματα που η εκτελεστική δεν έχει.
Το τεκμήριο της ανευθυνότητας
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, όταν ο πρωθυπουργός ή οι υπουργοί προσβάλλουν το τεκμήριο αθωότητας κάποιου, οι φορολογούμενοι θα πληρώνουν την αποζημίωση.
Δικαιοσύνη ετών 55...
Η δίκη για ένα ένα ακίνητο είχε ξεκινήσει το 1964 και έληξε αμετάκλητα το 2008, και το 2019 εκδικάστηκαν οι δικηγορικές αμοιβές!
Πολίτες, πολιτικοί και Δικαιοσύνη
Το προνόμιο των υπουργών να διορίζουν τους προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δημιουργεί την υποχρέωση να μην κρίνουν τις αποφάσεις των δικαστών.
Αντιποίηση Εκτελεστικής Εξουσίας
Το καθήκον της δικαστικής εξουσίας είναι να ελέγχει την εκτελεστική στο σκέλος της παραβίασης ατομικών δικαιωμάτων. Οχι να την ελέγχει αν κάνει πρόχειρα ή καλά τη δουλειά της.
Η εφαρμογή των «καλών νόμων»
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα –εν γένει και όχι μόνο οι κυβερνήσεις– ουδέποτε ελέγχει τι θα γίνει αν ένας δικαστής νομολογήσει λάθος αυτό που νομοθετήθηκε.
Δίκαιο επί του πραγματικού
Αντίβαρο στη φαντασιακή θέσμιση του κράτους, όπου όλα τα προβλήματα λύνονται πατώντας κάποια νομικά κουμπιά, είναι τα εργαλεία της οικονομικής ανάλυσης του δικαίου.
Οι νομολογίες του «λεφτόδενδρου»
Yπάρχουν κάποιοι νομικοί που ασπάζονται τη θεωρία του «λεφτόδενδρου». Καταγγέλλουν τον νεοφιλελευθερισμό και νομολογούν ότι η κυβέρνηση έχει συνταγματική υποχρέωση να μοιράζει λεφτά.
Ο Σαούλ στον Κορυδαλλό;
Η μάχη κατά της εγκληματικότητας δεν απαιτεί μόνο καλύτερη αστυνόμευση. Χρειάζεται και τα σύμβολά της.
Οι θεσμοί και η κάθαρση
Τι θα απαντούσαν οι πολίτες αν κάποια Χρυσή Αυγή τους ρωτούσε «τι θεωρείτε πιο σημαντικό: την κάθαρση από την παραβατικότητα στις γειτονιές ή τους θεσμούς του δικαίου;».