Μποϊκοτάζ και στο κράτος

on . Posted in Αγορά


Ο κ. Χριστοδουλάκης υπήρξε μία από τις σοβαρές περιπτώσεις της κυβέρνησης. Τελευταία και εν μέρει άξια πρωτοβουλία του ήταν η προτροπή των καταναλωτών σε μποϊκοτάζ των εταιριών που αυξάνουν υπερβολικά τις τιμές των προϊόντων τους (δεν πρέπει να χαρακτηρίζονται «κερδο-σκόποι». Έτσι κι αλλιώς σκοπός των επιχειρήσεων είναι πάντα το κέρδος. Όσο μπορούν και τους το επιτρέπουν οι καταναλωτές τόσο περισσότερο θα «κερδο-σκοπούν»).

Η άξια επαίνου λοιπόν προτροπή του σκιάζεται από ένα χθεσινό πίνακα της «Απογευματινής» στη σελίδα 23. Σ' αυτόν φαίνεται ότι τον χορό των ανατιμήσεων τον ξεκίνησε ο ίδιος ο κ. Χριστοδουλάκης αυξάνοντας φέτος τα τέλη κυκλοφορίας κατά 12,4%!!!

Έτσι λοιπόν την 3η Σεπτεμβρίου μπορούμε να στείλουμε ένα μήνυμα στις ζυθοποιίες που αύξησαν κατά 11,9% την τιμή της μπίρας, αλλά δεν μπορούμε να στείλουμε κι ένα μήνυμα στο Υπουργείο Οικονομικών, όταν στο τέλος του έτους, (νωρίτερα μάλιστα από τις προηγούμενες χρονιές) κληθούμε να πληρώσουμε αυξημένα τέλη κυκλοφορίας για το άθλιο οδικό δίκτυο που διαθέτουμε. Γι' αυτό ίσως θα πρέπει το ΙΝΚΑ και η ΓΣΕΕ να ανοίξουν πόλεμο και κατά του κράτους. Να ολοκληρώσουν την αντίδρασή τους καλώντας τους καταναλωτές να μην πληρώσουν τη ΔΕΗ (3,84% αύξηση φέτος), την ΕΥΔΑΠ (4,90% αύξηση), και φυσικά τον ΟΤΕ (21% αύξηση στο πάγιο!!!).

Το δεύτερο που πρέπει να επισημανθεί σχετικά με τις σπασμωδικές κινήσεις του ΥΠΕΘΟ μετά το κύμα ανατιμήσεων είναι ο μπαμπούλας του ΣΔΟΕ που παρουσιάζεται ως η θεραπεία δια πάσαν νόσον της οικονομίας. Έδωσε λέει εντολή ο νέος τσάρος της οικονομίας να κάνει εξονυχιστικούς φορολογικούς ελέγχους στις επιχειρήσεις εκείνες που διαπιστώνεται ότι κερδοσκοπούν. Προς τι η ανακοίνωση; Δουλειά του ΣΔΟΕ δεν είναι «οι εξονυχιστικοί φορολογικοί έλεγχοι» των επιχειρήσεων, είτε αυξάνουν τις τιμές των προϊόντων είτε όχι; Αν δηλαδή πιαστεί κάποιος επιχειρηματίας για φοροδιαφυγή μπορεί να επικαλεστεί ελαφρυντικό της μη ανατίμηση των προϊόντων του;

Δουλειά του ΣΔΟΕ είναι αυτό που λέει το όνομά του: η δίωξη του οικονομικού εγκλήματος. Η ρύθμιση των τιμών είναι δουλειά των καταναλωτών. Το μποϊκοτάζ της 3ης Σεπτεμβρίου είναι μια καλή αρχή. Το να αρχίσουμε να λειτουργούμε ως ορθολογικοί καταναλωτές (τιμωρώντας εσαεί τους ακριβούς παραγωγούς) μπορεί να είναι μια καλή συνέχεια.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 22.8.2002