Λαϊκισμού ανάβασις...

on . Posted in Λαικισμός


Η χρονιά που μόλις μπήκε θα έχει μια ενδιαφέρουσα εκλογική αναμέτρηση. Οι δημοτικές εκλογές φέτος δεν θα χαρακτηριστούν από το μπλε ή πράσινο του αυτοδιοικητικού χάρτη της χώρας, ούτε αν η λαϊκή δυσφορία για τα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης θα εκφραστεί με μήνυμα δια της κάλπης. Η έκπληξη θα έρθει από τον Βορρά, και η συζήτηση θα επικεντρωθεί στη Θεσσαλονίκη. Αν τελικά ο κ. Γιώργος Καρατζαφέρης πραγματοποιήσει την απειλή του (όχι μόνο προς τη Νέα Δημοκρατία, αλλά προς το κατεστημένο πολιτικό σύστημα) και είναι υποψήφιος στον δεύτερο μεγαλύτερο Δήμο της χώρας, οι λαϊκιστικές πιέσεις προς την Νέα Δημοκρατία κατ' αρχή και προς το πολιτικό σκηνικό κατ' επέκταση θα είναι μεγάλες.

Η κάθοδος του κ. Καρατζαφέρη στη «νύμφη του Θερμαϊκού» είναι μια ευφυής τακτική κίνηση. Ο πρόεδρος του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (Λα.Ο.Σ.) αποδείξει και το παρελθόν ότι βλέπει κι εκμεταλλεύεται τις πολιτικές ευκαιρίες που του δημιουργεί η Νέα Δημοκρατία. Το ρεσάλτο στις νομαρχιακές εκλογές του 2002 έγινε δυνατό εξαιτίας της αμφίθυμης στάσης του κυβερνώντος κόμματος απέναντι στον πολιτικό φιλελευθερισμό. Η Νέα Δημοκρατία ?κόμμα που γαλούχησε την κομματική βάση της με την θρησκευτική ρητορική του κ. Χριστόδουλου και νομιμοποίησε δια των υπογραφών τον αγώνα του Αρχιεπισκόπου για τις ταυτότητες?
κατέβασε ένα γνήσιο φιλελεύθερο για την υπερνομαρχία. Οι «καλοί Χριστιανοί» της ΝΔ (όπως τους χαρακτήρισε και ο προκαθήμενος της Ελλαδικής εκκλησίας) τιμώρησαν την «ασυνέπεια» του κόμματός των κι έδωσαν 14% στον επίσης «καλό Χριστιανό» κ. Καρατζαφέρη.

Και στην Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του Λα.Ο.Σ. θα βρει πρόσφορο έδαφος για μια θεαματική παρουσία στις δημοτικές εκλογές. Η ρητορεία των νυν αιρετών αρχόντων της ΝΔ καλλιέργησαν με συνέπεια τον λαϊκισμό στη συμπρωτεύουσα και το μόνο που έχει να κάνει ο κ. Καρατζαφέρης είναι να ανέβει και να δρέψει τους καρπούς της άφρονος πολιτείας των. Η σημαντική, όπως οι πρώτες δημοσκοπήσεις δείχνουν, εκλογική παρουσία του Λα.Ο.Σ.στη Βόρειο Ελλάδα μπορεί να έχει ως βαθύτερο αίτιο την οικονομική κρίση, υποβοήθηκε όμως σημαντικά από την ρητορική κυρίως των στελεχών της ΝΔ, αλλά και άλλων πολιτικών χώρων (ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Στέλιος Παπαθεμελής υπήρξε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ μέχρι το 2004).

Φυσικά ο κ. Καρατζαφέρης δεν πρόκειται να κερδίσει τον Δήμο Θεσσαλονίκης. Μια καλή, όμως, εκλογική παρουσία εκεί, πέρα από τα άμεσα οφέλη που θα του προσφέρει (π.χ. χρόνο στην τηλεόραση), θα είναι μια διαρκής πίεση στο πολιτικό σκηνικό και μια υπενθύμιση κυρίως στη ΝΔ πως ο λαϊκισμός καραδοκεί για να της κόψει κομμάτια από την εκλογική τη δύναμη. Κάτι που σίγουρα θα μετρήσει στην μετά τις εκλογές τακτική του κόμματος και στις επόμενες εθνικές εκλογές...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «LIFO» στις 13.1.2006