Λαϊκισμός και προσφορά...

on . Posted in Λαικισμός


Ήταν συγκινητική η προσπάθεια του προέδρου του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού (ΛΑΟΣ) να πείσει το κοινό των πρωινών εκπομπών ότι συμπάσχει με εκείνους που έχουν οικονομικά προβλήματα.

Έτσι χαράματα, σχεδόν, στην εκπομπή του «φτωχούλη» και της «γιαγιάκας», που μεταδίδεται από τον τηλεοπτικό δίαυλο «Alpha», έκανε ανέξοδη διαφήμιση της ευαισθησίας του. «Να δώσουν τα κόμματα την επιχορήγηση που λαμβάνουν από τον προϋπολογισμό, 18 δισ. δραχμές, τουλάχιστον, φέτος, που είναι τα πράγματα δύσκολα», είπε στην εκπομπή του κ. Γιώργου Αυτιά.

Συγκινητικό, αλλά γιατί δεν ξεκινά ο ίδιος; Ας αρνηθεί την επιχορήγηση που εμείς οι Έλληνες φορολογούμενοι δίνουμε στα κόμματα, όχι γιατί τα αγαπάμε, αλλά γιατί τα θέλουμε ανεξάρτητα από οικονομικούς παράγοντες και πιέσεις.

Στον αντίποδα του λαϊκισμού, που κάνει πάντα δωρεές με ξένα κόλλυβα, υπάρχει μια λιτή ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών στην οποία δεν δόθηκε καμιά δημοσιότητα. «Η εταιρεία COSMOTE KINHTEΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΕΣ Α.Ε. ενημερώνει ότι ο πρόεδρος του Διοικητικού της Συμβουλίου κ. Π. Βουρλούμης, δωρίζει στην Εταιρία Προστασίας Σπαστικών το σύνολο του καθαρού οικονομικού οφέλους που προέκυψε από τη διαφορά μεταξύ της προνομιακής τιμής απόκτησης και της τιμής πώλησης των 80.030 μετοχών της COSMOTE που απέκτησε δυνάμει του Προγράμματος Παροχής Δικαιωμάτων Προαίρεσης της Εταιρείας.» (Δελτία Τύπου Χρηματιστηρίου Αθηνών 6.2.2005).

Η δωρεά ήταν της τάξης των 441.000 ευρώ, λιγότερα από τα 1,9 εκατομμύρια που θα πάρει το ΛΑΟΣ., αλλά τουλάχιστον είναι πραγματική.

Αυτή είναι η διαφορά προσφοράς και λαϊκισμού. Αυτοί που προσφέρουν δεν το διατυμπανίζουν στα «πρωινά παράθυρα» ούτε προσδοκούν εκλογικά οφέλη από αυτό. Απλώς, δίνουν! Οι υπόλοιποι απλώς, φωνασκούν, σε φιλόξενες εκπομπές...

Επειδή όμως, άρχισε να γίνεται σπέκουλα με τη χρηματοδότηση των κομμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό πρέπει για μία ακόμη φορά να υπερασπιστούμε το αυτονόητο. Αυτός δεν είναι ο καλύτερος τρόπος χρηματοδότησης. Τα κόμματα έπρεπε να ζουν από συνδρομές των μελών και φίλων τους και προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Πρέπει να βρεθεί τρόπος αποκρατικοποίησης των κομμάτων. Αλλά ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει διαφάνεια.

Με δεδομένη, όμως, την ανεπάρκεια των ελεγκτικών μηχανισμών στη χώρα μας, είναι προτιμότερη η χρηματοδότηση από τον κρατικό κορβανά, παρά από αδιαφανείς πηγές. Με άλλα λόγια, το συνέδριο που πρόσφατα έκανε ο κ. Καρατζαφέρης στη Θεσσαλονίκη, κόστισε χρήματα. Έπρεπε να πληρωθούν αίθουσες, μικροφωνικές, μεταφορές οπαδών, προγράμματα κ.λπ. Οι δημοκρατικοί πολίτες, ακόμη και εκείνοι που διαφωνούν με όσα πρεσβεύει ο κ. Καρατζαφέρης, προτιμούν να χρηματοδοτούν το ΛΑΟΣ και τα άλλα κόμματα, ώστε αυτά να μη γίνουν υποχείρια μεγάλων συμφερόντων. Το αντίθετο, θα κοστίσει περισσότερα από 52 εκατομμύρια ευρώ, που είναι η φετινή χρηματοδότηση των κομμάτων από το κράτος.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.3.2006