Τζάμπα επαναστάτης

on . Posted in Λαικισμός


Την περασμένη εβδομάδα δημοσιεύθηκαν στον Τύπο μια σειρά φωτογραφίες στις οποίες απεικονίζονται ο κ. Αστέρης Ροντούλης με τη συντροφιά του να καπνίζουν αρειμανίως σε καφετέρια του Βόλου. Ο βουλευτής του ΛΑΟΣ είχε πάρει πόζα με το τσιγάρο στα χείλη και ένας εν των ομοτράπεζών του άσκησε πιο επαναστατικά το δικαίωμά του να ενοχλεί τους άλλους. Αναψε ένα πούρο.

Δεν ξέρουμε τι δουλειά κάνουν οι υπόλοιποι, αλλά γνωρίζουμε ότι πριν ένα χρόνο ο κ. Ροντούλης ως βουλευτής ορκίστηκε να φυλάττει το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Και μάλιστα επειδή είναι καλός πιστός («Ορθόδοξος» γράφει στην προμετωπίδα το κόμμα του) έδωσε θρησκευτικό όρκο, δηλαδή «στο όνομα της Αγίας και Ομοούσιας και Αδιαίρετης Τριάδας». Και πριν περάσει ένας χρόνος τον καταπάτησε. Τόσο πολύ μετράει ο όρκος στα στελέχη του Ορθόδοξου (κατά τα άλλα) Συναγερμού;Δεν ξέρουμε βέβαια αν ένας δημόσιος λειτουργός έχει το δικαίωμα να καταπατά τον νόμο και τον όρκο του. Αυτό ισχύει πολύ περισσότερο για έναν βουλευτή που συνδιαμορφώνει αυτούς τους νόμους. Ενας πολίτης όμως έχει δικαίωμα να μην τηρήσει ένα νόμο που θεωρεί άδικο. Η δημόσια ανυπακοή είναι μια κατάκτηση του δημοκρατικού πολιτεύματος, που έχει τις ρίζες της στη σκέψη του Χένρι Ντέιβιντ Θορό και στην πρακτική του Μαχάτμα Γκάντι. Σύμφωνα όμως με τον μεγάλο φιλόσοφο της δικαιοσύνης Τζον Ρολς, μια πράξη δημόσιας ανυπακοής προϋποθέτει τρία πράγματα. Πρώτον, η πράξη να είναι δημόσια. Δεύτερον, η πράξη να μην εμπεριέχει βία (το κάπνισμα μπορεί να είναι εξαιρετικά ενοχλητικό, αλλά δεν είναι άσκηση βίας). Τρίτον, ο ίδιος ο παραβάτης να επιδιώξει τη δίωξή του, ώστε διά της δίκης αφενός να δημοσιοποιηθεί ευρύτερα το αίτημά του ή και να ανατραπεί από τη δικαστική εξουσία μια άδικη απόφαση της νομοθετικής.

Ενα επιπλέον πρόβλημα με το «αντάρτικο» του κ. Ροντούλη είναι ότι ο ίδιος έχει και βουλευτική ασυλία. Για να δικαστεί ή για να πληρώσει πρόστιμο για κάποια παράβαση πρέπει να συνεδριάσει η Βουλή και να δώσει την άδεια. Δεν ξέρουμε αν το σώμα θεωρήσει το φουμάρισμα μέρος των βουλευτικών του καθηκόντων, αλλά μάλλον δεν θα ασχοληθεί. Οπότε ο κ. Ροντούλης είναι ο κλασικός Ελληνας μάγκας. Τζάμπα επαναστάτης, δηλαδή...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 30.10.2010