Ελλάς, Γαλλία, αυτοκτονία

on . Posted in Λαικισμός

Την Τρίτη ένας 78χρονος Γάλλος πήγε στην Παναγία των Παρισίων και αυτοκτόνησε ενώπιον δεκάδων επισκεπτών. Ο Ντομινίκ Βενέ ήταν στέλεχος της ακροδεξιάς και λίγο πριν αυτοπυροβοληθεί, εξαπέλυε μέσω της ιστοσελίδας του μύδρους κατά του γάμου των ομοφυλοφίλων, λέγοντας ότι «είναι εξίσου καταστροφικός για τη Γαλλία όσο και η προοπτική της ισλαμικής κυριαρχίας».

 

Μια αντίστοιχη περίπτωση, με άλλο περιεχόμενο διαμαρτυρίας, είχαμε πέρυσι και στην Ελλάδα. Ενας 77χρονος φαρμακοποιός αυτοκτόνησε στην πλατεία Συντάγματος εξαπολύοντας μύδρους κατά του προγράμματος σταθεροποίησης της οικονομίας. Τότε, έγιναν αμετροεπείς δηλώσεις σε μια προσπάθεια πολιτικής καπηλείας της αυτοχειρίας, με σύνθημα «δεν ήταν αυτοκτονία, ήταν πολιτική δολοφονία».

 

Στη Γαλλία, περίπου 100 άτομα συγκεντρώθηκαν μετά την αυτοχειρία έξω από τον ναό για να αποτίσουν φόρο τιμής. Στην πλατεία Συντάγματος, από την πρώτη ημέρα της αυτοκτονίας του 77χρονου ακολούθησε σειρά διαμαρτυριών. Πολλοί πήγαν στο σημείο όπου έβαλε τέρμα στη ζωή του ο φαρμακοποιός συνταξιούχος, αφήνοντας ένα σημείωμα ή ένα λουλούδι. Κάτω από το δέντρο είχε αφήσει στεφάνι και ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, μέλος του οποίου ήταν ο αυτόχειρας. Μια σημαντική διαφορά είναι ότι στην Παναγία των Παρισίων οι συγκεντρωμένοι δεν λιντσάρισαν κανένα, ενώ στο Σύνταγμα την επόμενη μέρα της αυτοκτονίας οι συγκεντρωμένοι επιτέθηκαν εναντίον ειδικού φρουρού. Τον χτύπησαν και κρέμασαν τη στολή του σε δένδρο.

 

«Τιμή στον Ντομινίκ Βενέ, του οποίου η τελευταία πολιτική πράξη ήταν να επιχειρήσει να αφυπνίσει τον λαό της Γαλλίας», έγραψε στο twitter η κ. Μαρίν Λεπέν.

 

Η αυτοκτονία του 77χρονου στο Σύνταγμα ήταν «μια πράξη πολιτική, που πλημμύρισε με συναισθήματα συγκίνησης αλλά και οργής χιλιάδες ανθρώπους, εντός κι εκτός συνόρων», έγραφε η «Αυγή» (4.4.2013), ενώ πέρυσι ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής κ. Κώστας Λουράντος δήλωσε ότι για την αυτοκτονία «υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί».

 

Μια άλλη σημαντική διαφορά μεταξύ της φετινής αυτοκτονίας στην Παναγία των Παρισίων και της περυσινής αυτοκτονίας στο Σύνταγμα ήταν ότι η γαλλική αστυνομία δεν έδωσε στη δημοσιότητα το σημείωμα που άφησε ο Γάλλος αυτόχειρας. Αντιθέτως, το σημείωμα του Ελληνα αυτόχειρα λίγες ώρες μετά το συμβάν υπήρχε σε φωτοτυπία σε όλους τους δικτυακούς τόπους.

 

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 25.5.2013