Ο άλλος συμβολισμός

on . Posted in Τρομοκρατία


Πολλοί ήταν εκείνοι που είδαν ως συμβολική κίνηση την χέρι-χέρι περατζάδα μπροστά από τις κάμερες της πρώην και της νυν του κ. Σάββα Ξηρού. Οι τηλεαστέρες την ανέλυσαν επαρκώς. «Της έχει πιάσει το αριστερό!», λέει ο ένας. «Το σφίγγει πολύ!», αποκρίνεται ο άλλος. «Κρατάει καπέλο», επισημαίνει ο τρίτος. «Είναι πλεχτό» παρατηρεί ο τέταρτος κ.ο.κ. Η βόλτα της πρώην συζύγου και της φίλης του κατηγορούμενου για τρομοκρατικές πράξεις της "17 Νοέμβρη", πήρε υπέρογκες διαστάσεις στη μικρή οθόνη και σε κάποιες εφημερίδες. Κι αυτό αποτελεί μείζον πρόβλημα: αν η κίνηση των δύο κυριών είναι πραγματικά συμβολική τότε αυτές χρησιμοποιούν τα ΜΜΕ για να περάσουν κάποιο μήνυμά. Αν η κίνηση τους ήταν απλώς ανθρώπινη, τότε τα ΜΜΕ τις χρησιμοποιούν για να πουλήσουν. Και στις δύο περιπτώσεις όμως τα ΜΜΕ, είτε χρησιμοποιούν είτε χρησιμοποιούνται, βγαίνουν χαμένα.

Υπήρξε όμως μια άλλη συμβολική κίνηση η οποία πήρε δυσανάλογα μικρή προβολή κι ας ήταν μια κίνηση που έπρεπε να προσεχτεί. Ήταν η συγκέντρωση των συγγενών των θυμάτων της τρομοκρατίας, εκείνων των ανθρώπων που άδικα ο θάνατος μπήκε σπίτι τους. Η ομάδα «Ως εδώ» παρενέβη χθες με μια λιτή όσο και βαρυσήμαντη ανακοίνωση. Τη διάβασε ο γιος ενός από τους δολοφονημένους, ο Κώστας Μπακογιάννης του Παύλου. Ήταν η δεύτερη φορά που οι χαροκαμένοι αυτοί άνθρωποι μίλησαν κι ευτυχώς, τούτη τη φορά, βρέθηκε η «Απογευματινή» για να κάνει πρωτοσέλιδη την κραυγή τους.

Το φοβερό όμως της υπόθεσης δεν είναι η σιωπή των media όλα αυτά τα χρόνια για εκείνους που έκλαιγαν τους ανθρώπους τους. Το χειρότερο είναι η ίδια η ανακοίνωση που ζητά τα αυτονόητα. Σε μια υγιή κοινωνία αυτοί οι άνθρωποι θα έπρεπε να ζητούν απλώς γρήγορη απονομή δικαιοσύνης. Εδώ νιώθουν την υποχρέωση να βροντοφωνάξουν ότι «η υπόθεση της εξάρθρωσης της τρομοκρατίας δεν είναι reality show, είναι εθνική υπόθεση μείζονος σημασίας. Η προσπάθεια αυτή δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να αντιμετωπίζεται από κάποια ΜΜΕ με τη λογική των άγονων ανταγωνισμών, των ανούσιων προσωπικών επιδιώξεων και των απαράδεκτων εμπορικών πρακτικών τηλεθέασης».

Η ελάσσων προσοχή που έδωσαν τα ΜΜΕ σ' αυτή την σημαντική ανακοίνωση αποδεικνύει δυστυχώς ότι οι τρομοκράτες ηττήθηκαν επιχειρησιακά, αλλά η τρομοκρατία θα ηττηθεί στη χώρα μόλις τα θύματα γίνουν πρωτοσέλιδα και όχι οι θύτες...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13.7.2002