Τι θα μάθουμε για την 17Ν;

on . Posted in Τρομοκρατία


Το ευτύχημα για τα κανάλια είναι ότι οι εξελίξεις είναι τόσο ραγδαίες που δεν προκάνουν να ασχοληθούν με το σπορ της σεναριολογίας. Στο μικρό χρονικό διάστημα που μεσολάβησε μεταξύ της βόμβας στον Πειραιά και των προχθεσινών συλλήψεων, τότε που η ροή της επίσημης πληροφόρησης έκανε κοιλιά, οι θεωρίες τύπου Φον Ντένικεν άρχισαν να ξεμυτίζουν. Τώρα όμως τα πράγματα άλλαξαν. Οι εξελίξεις είναι τέτοιες που δεν αφήνουν χρόνο πολύ για σενάρια.

Οι θεαματικές όμως πρόοδοι στην υπόθεση δεν πρόκειται να διαρκέσουν για πάντα. Η έρευνα θα πάρει πιο αργούς ρυθμούς και η μακρόχρονη ιστορία της τρομοκρατίας στη χώρα θα είναι τροφή για κάθε ευφάνταστο Κλουζό. Έτσι κι αλλιώς η έρευνα τα επόμενα χρόνια θα έχει σκοτεινές πτυχές για αντικειμενικούς λόγους.

Ας δούμε λιγάκι τα στατιστικά αυτών που έχουν να ερευνήσουν οι αρχές. Μιλάμε κατ' αρχήν για 27ετή δράση της οργάνωσης, δηλαδή για 9.855 μέρες, ή 236.500 ώρες! Έχουμε 7 (προς το παρόν) κατηγορούμενους, δηλαδή 1.655.500 ανθρωποώρες. Μίνιμουμ (αν δεν δούμε άλλους)! Μέσα σ' αυτές τις ώρες, οι κατηγορούμενοι έχουν πάει σε χιλιάδες μέρη. Αλλες φορές για αναψυχή κι άλλες για να καταστρώσουν σχέδια δολοφονιών. Συνάντησαν χιλιάδες ανθρώπους, κάποτε για νόμιμους κι άλλες φορές για παράνομους σκοπούς. Συνεργάστηκαν με εκατοντάδες άτομα, άλλες φορές για να βάλουν βόμβες κι άλλες απλώς για να επιδιορθώσουν ένα μοτοποδήλατο. Αυτοί που έχουν την ευθύνη των ερευνών θα πρέπει όχι μόνο να μάθουν τι ακριβώς έκαναν οι τρομοκράτες επί 27 χρόνια, αλλά και να τα σταθμίσουν: πρέπει να ξεχωρίσουν την ήρα των παράνομων ενεργειών, από το στάρι των νόμιμων. Θα πρέπει να πιάσουν συνενόχους και να μην ταλαιπωρήσουν αθώους. Είναι δουλειά βουνό, αλλά έτσι πρέπει να πράξουν. Γι' αυτό πληρώνονται.

Μόνο που κατά την διαδικασία ανίχνευσης αυτής της 27χρονης πορείας αναγκαστικά θα υπάρχουν κενά. Σήμερα τεράστια, μετά από ένα χρόνο μεγάλα, μετά από 10 έτη μικρά. Αυτά τα κενά θα δώσουν χώρο στους Κλουζό που αδημονούν στα τηλεπαραθύρια να μεγαλουργήσουν εκ νέου. Θα πλάθουν ιστορίες για αγρίους και τρομοκράτες. Θα πουλούν σενάρια για άγνωστες πτυχές...

Τι θα μάθουμε λοιπόν για την 17Ν; Πολλά, αρκεί να έχουμε υπομονή και να μπορούμε να διακρίνουμε τις αλήθειες από τα σενάρια που θα μας ξεφουρνίσουν. Υπομονή...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 19.7.2002