Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο

on . Posted in Εθνικά


Το κρυφό καμάρι της κυβέρνησης μοιάζει να είναι οι τραπεζικές συναλλαγές του καθεστώτος Μιλόσεβιτς κατά την διάρκεια του Γιουγκοσλαβικού εμφύλιου. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ο ίδιος ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών κατηγορούν την χώρα μας ότι αποκρύπτει σημαντικά στοιχεία, συναλλαγές που έγιναν μέσω ελληνικών και κυπριακών τραπεζών, κατά τα έτη 1994-2000. Οι ξένες εφημερίδες μας έχουν βγάλει στη σέντρα. Οι διαψεύσεις της κυβέρνησης δείχνουν ασθενείς και την Τρίτη (όπως υποσχέθηκε ο κ. Πρωτόππαπας) περιμένουμε να δούμε μήπως κάποια πράγματα έχουν ξεχαστεί στα συρτάρια της θολής ελληνικής γραφειοκρατίας.

Το ερώτημα που τίθεται από πολλούς είναι «γιατί πρέπει να διερευνηθεί η ελληνική εμπλοκή στον γιουγκοσλαβικό εμφύλιο;» Από την πλευρά του ΔΠΔ της Χάγης τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: το καθεστώς Μιλόσεβιτς διέπραξε εγκλήματα πολέμου και κάθε πτυχή του φρικιαστικού αυτού εμφυλίου πρέπει να έρθει στο φως. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ολλανδική κυβέρνηση παραιτήθηκε πριν μερικούς μήνες, όχι γιατί είχε εμπλοκή στη Σρεμπρένιτσα, αλλά γιατί οι κυανόκρανοι στρατιώτες της δεν μπόρεσαν να αποτρέψουν στη σφαγή. Εμείς όμως που δεν «πολυμασάμε» περί εγκλημάτων πολέμου, γιατί να θέλουμε να μάθουμε τι έγινε στις τράπεζές μας εκείνη την περίοδο;

Ακόμη κι αν ξεχάσουμε την αξιοπιστία της χώρας μας διεθνώς (που δοκιμάστηκε άσχημα τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ) η εμπειρία δείχνει ότι όποτε ανακατεύονται μυστικές υπηρεσίες και χρήματα κάποιοι γίνονται πλούσιοι. Για να μην υπάρχει λοιπόν καμιά σκιά η κυβέρνηση, οφείλει να αποκαλύψει κάθε πτυχή αυτής της δυσώδους υπόθεσης.

Το δεύτερο είναι ότι αυτή την αποκάλυψη την οφείλουμε στο φίλο σερβικό λαό. Το καθεστώς Μιλόσεβιτς λεηλάτησε την χώρα του. Πέντε δισεκατομμύρια μάρκα αναζητά η Κάρλα Ντελ Πόντε χρήματα που βγήκαν από τον ιδρώτα των Σέρβων και κανείς δεν ξέρει που πήγαν, ποίους και τι χρηματοδότησαν.

Η σιωπή σ' αυτήν την υπόθεση θα είναι χρυσός μόνο για μερικούς επιτήδειους. Αυτούς επ' ουδενί δεν πρέπει να συγκαλύψει η κυβέρνηση. Είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικό το γεγονός ότι κατατέθηκε πρόταση στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Νέας Δημοκρατίας και μελετάται σοβαρά να ζητηθεί η σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το θέμα. Η αξιωματική αντιπολίτευση οφείλει εκ της θέσης της να ελέγξει κάθε πτυχή της ελληνικής εμπλοκής. Η Ελλάδα, ο λαός της δεν έχει τίποτε να κρύψει. Η κυβέρνηση;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 22.6.2002