Έλληνες και Τουρκοκύπριοι

on . Posted in Εθνικά


Το σχέδιο του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την επίλυση του Κυπριακού δεν είναι καλό. Ούτε για τους Ελληνοκύπριους, ούτε για τους Τουρκοκύπριους. Ή ορθότερα δεν είναι τόσο καλό όσο περίμεναν και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Οι πρώτοι θεωρούν εαυτούς αδικημένους στο συνταγματικό και το εδαφικό (με αυτή τη σειρά) σκέλος του σχεδίου, οι δεύτεροι στο εδαφικό και το συνταγματικό (επίσης μ' αυτή τη σειρά). Οι δηλώσεις είναι χαρακτηριστικές.

«Δεν είναι δυνατόν να πούμε "ναι" και να αποδεχθούμε το σχέδιο. Φτιάχτηκε για να ικανοποιήσει μόνο την ελληνική πλευρά», δήλωσε ο «πρωθυπουργός» του ψευδοκράτους κ. Ντερβίς Ερογλού (Κυρ. Ελευθεροτυπία 24.11.2002)

Το σχέδιο είναι «κατασκεύασμα νοσηρής φαντασίας που είναι χειρότερο από την παράνομη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο» δήλωσε ο αρχηγός του ΔΗΚΚΙ κ. Δημήτρης Τσοβόλας (ΑΠΕ 24.11.2002).

«Η τουρκοκυπριακή πλευρά μελετά το σχέδιο Ανάν, ώστε να εξακριβώσει τις παγίδες, που υπάρχουν σε αυτό. Αν αυτές οι παγίδες δεν ληφθούν υπόψη, ο τουρκοκυπριακός λαός θα εξαλειφθεί από την Κύπρο και θα υποβιβαστεί σε μειονότητα.» (Ραούφ Ντενκτάς 20.11.2002)

«Το σχέδιο του Κόφι Ανάν οδηγεί σε διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας... τώρα αρχίζει η διεθνής κατακραυγή κατά του γενικού γραμματέα.», δήλωσε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Γεράσιμος Αρσένης (ΑΠΕ 24.11.2002)

«Δεν υπογράφουμε πριν την Κοπεγχάγη... είναι δεσμευτικοί οι χάρτες που περιλαμβάνονται στο σχέδιο» δήλωσε στην «Κ.Ε.» ο Σερντάρ Ντενκτάς υιός του Ραούφ και (κληρονομικώ δικαίω προφανώς) «υφυπουργός» του ψευδοκράτους.

Όλες αυτές οι δηλώσεις, που έγιναν την περασμένη εβδομάδα, έχουν κάτι παράταιρο και κάτι κοινό. Από την τουρκική πλευρά οι μεγαλύτερες κραυγές κατά του σχεδίου προέρχονται από τουρκοκύπριους αξιωματούχους του ψευδοκράτους. Αυτό γίνεται κατανοητό αν σκεφτούμε ότι οποιαδήποτε λύση του Κυπριακού θα τους καταστήσει πολιτικά άνεργους. Δεν είναι δα και μικρό πράγμα να βλέπει ο κ. Ερογλού τον εαυτό του «πρωθυπουργό», άσχετα αν δεν τον αναγνωρίζει ούτε θυρωρός του υπόλοιπου κόσμου.

Το παράταιρο από τη δική μας πλευρά είναι πως οι μεγαλύτερες κραυγές εκστομίζονται από Ελλαδίτες πολιτικούς, ενώ η πολιτική ηγεσία της Κύπρου κρατά μια συνετή στάση επειδή έχει μπροστά της διαπραγματεύσεις.

Το γεγονός όμως ότι μετά τις εκλογές και ο κ. Αρσένης και ο κ. Τσοβόλας θα είναι πιθανότατα πολιτικά άνεργοι πρέπει να παίζει μεγάλο ρόλο, κι αυτό δεν είναι το μόνο κοινό που έχουν με τους τουρκοκύπριους πολιτικούς...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 25.11.2002