Η Κασσάνδρα και τα εθνικά

on . Posted in Εθνικά


Σύμφωνα με τον μύθο η Κασσάνδρα ήταν κόρη του Πρίαμου. Ήταν τόσο όμορφη ώστε μέχρι και ο Απόλλωνας την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά. Εκείνη παζάρεψε τον έρωτά της. Για να του δοθεί ζήτησε να της διδάξει την τέχνη της μαντικής. Εκείνος δέχτηκε, αλλά η Κασσάνδρα δεν κράτησε την υπόσχεσή της. Σαν κατάλαβε ο Απόλλωνας πως απατήθηκε, έφτυσε στο στόμα την αγαπημένη του και την καταράστηκε να μην γίνουν ποτέ πιστευτές οι μαντείες της. Κι έτσι έγινε. Ουδείς την πίστεψε όταν προειδοποίησε τους συμπατριώτες της για τις συμφορές που θα έβρισκαν την Τροία, αν ο Πάρις πήγαινε στην Ελλάδα, αν οι Τρώες έφερναν τον Δούρειο Ίππο μέσα στην Τροία κλπ.

Κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει την θρυλούμενη ομορφιά της Κασσάνδρας. Ούτε ότι τον ερωτεύτηκαν παράφορα οι Θεοί. Έχει όμως τα υπόλοιπα. Πικραίνει τους συμπολίτες του με τις προβλέψεις του και κανείς δεν θέλει να τον πιστέψει. Όπως προέβλεψε την πορεία στο νεομακεδονικό, και χλευάστηκε γι' αυτό έτσι προβλέπει και σήμερα δύσκολες ώρες για την Κύπρο και δέχεται τα πυρά από τις πολιτικές δυνάμεις του φίλιου κράτους. Πιο χαρακτηριστική η δήλωση του κ. «ναι, ίσως, όχι» κ. Δημήτρη Χριστόφια: «Ενώ εμείς προσπαθούμε να κάνουμε σεβαστό στους ξένους το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος...»

Το πρόβλημα βέβαια για την Κύπρο είναι ότι όλοι κάνουν σεβαστό το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Και προσαρμόζουν ανάλογα την στρατηγική τους. Αυτή η προσαρμογή είναι επικίνδυνη καθώς και τα καμώματα του Κύπριου Προέδρου που αποξενώνουν όλους εκείνους στους οποίους κάποτε ελπίσαμε για λύση, δηλαδή την Ευρωπαϊκή ένωση και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Το πρόβλημα λοιπόν για την Κύπρο δεν είναι ο κ. Μητσοτάκης, όπως και το πρόβλημα για την Τροία δεν ήταν η Κασσάνδρα. Η οποία σημειωτέον έλεγε αλήθειες. Ενοχλητικές μεν για τους συμπατριώτες της, αλλά αλήθειες...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13.11.2004