Πινακίδες ψηφοθηρίας

on . Posted in Εθνικά

Δικαιολογημένο γέλωτα προκάλεσαν οι τζάμπα μαγκιές (συντετμημένο στα social media: τζιτζικωστιές) του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, ο οποίος δήλωσε ότι «σε δρόμο ευθύνης δικής μας δεν θα αναγράφεται ο όρος Βόρεια Μακεδονία. Οσο είμαι περιφερειάρχης, οι πινακίδες θα γράφουν Σκόπια» (ΣΚΑΪ 17.2.209). Πολλοί επεσήμαναν ότι οι οδικές σημάνσεις, έτσι κι αλλιώς, αναγράφουν πόλεις προορισμού και όχι χώρες. Επομένως τζάμπα πατριωτισμό πουλάει στους Μακεδόνες της περιφέρειάς του ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας κι όποιος τσιμπήσει· για να τον ψηφίσει, φυσικά.

Βεβαίως, με παχιά λόγια για τα εθνικά οι υποψήφιοι αυτοδιοικητικοί μπορούν να παρακάμψουν τα τοπικά, που είναι και η δουλειά τους. Πολύ θα ήθελαν οι περιφερειάρχες να «παλεύουν για τη Μακεδονία» αντί να εξηγούν όσα έκαναν ή παρέλειψαν να κάνουν στα χρόνια της διοίκησής τους. Η εθνική συνθηματολογία, όπως θα έλεγε και ο Σάμιουελ Τζόνσον, είναι το τελευταίο καταφύγιο των ψηφοθηρών. Αντί να προτείνουν πράγματα για να γίνει καλύτερη η ζωή των πολιτών, εκστρατεύουν κατά των πινακίδων που δεν είναι καν αρμοδιότητά τους. Αλλά ακόμη και αν ήταν, οι περιφερειάρχες δεν ασκούν εξωτερική πολιτική. Ας σκεφθούμε δηλαδή τι θα συνέβαινε αν περιφερειάρχης Θεσσαλίας εκλεγόταν κάποιος που δεν είναι τόσο πατριώτης όσο ο κ. Τζιτζικώστας. Θα είχαμε μέχρι τα Τέμπη πινακίδες που θα έγραφαν «Δημοκρατία της Μακεδονίας» (νέτα-σκέτα) και μετά «Σκόπια»; Αστεία πράγματα. Αλλά και επικίνδυνα, όταν μπαίνουν στις μυλόπετρες των εκλογικών σκοπιμοτήτων.

Γράψαμε και προ δύο μηνών ότι «μπορεί το νεομακεδονικό να είναι για κάποιους μεγάλο πρόβλημα, αλλά είναι αντιπαραγωγικό να πολιτεύονται οι υποψήφιοι του ΣΥΡΙΖΑ “εξηγώντας” τη συμφωνία των Πρεσπών (όπως δήλωσε η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου) και είναι επικίνδυνο να πολιτεύονται οι υποψήφιοι της Ν.Δ. στη Δυτική Μακεδονία με άξονα την αντίθεσή τους στην εν λόγω συμφωνία» («Υποψήφιοι και δημοτικές εκλογές», Καθημερινή 28.12.2018).

Αυτό δεν είναι απλώς αντιπαραγωγικό, είναι και υπονομευτικό του ρόλου που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία στενάζει κάτω από τον ρυθμιστικό ζυγό του κεντρικού κράτους. Γράψαμε πολλάκις ότι δήμοι και περιφέρειες πρέπει να έχουν δικούς τους πόρους και αρμοδιότητες στις τοπικές υποθέσεις, γιατί έτσι λειτουργούν τα σύγχρονα κράτη. Το συντηρητικό επιχείρημα υπέρ του ασφυκτικού ελέγχου από την Αθήνα, αν και περιπτωσιολογικό, ασκεί έλξη στους αδαείς: «Και τι θα γίνει αν ένας δήμαρχος/περιφερειάρχης ξεφύγει;» Αυτό το επιχείρημα ενισχύει με τις δηλώσεις του ο κ. Τζιτζικώστας. Αντί να ζητεί αρμοδιότητες που θα κάνουν τη δουλειά του πιο εύκολη και τη ζωή των κατοίκων καλύτερη, εξαπατά τους ψηφοφόρους με ανεδαφικές υποσχέσεις.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 19.2.2019