Τι γνωρίζει λοιπόν ο κ. Τόμας Μίλερ;

on . Posted in Αντιαμερικανισμός


Θόρυβος μεγάλος έγινε με τις δηλώσεις του αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα περί ύπαρξης ασύλληπτων μελών της «17 Νοέμβρη». Τι ακριβώς δήλωσε ο κ. Τόμας Μίλερ στην εφημερίδα «New York Times»; «Αίσθησή μου είναι ότι οι συλληφθέντες αντιπροσωπεύουν το κυρίως σώμα του επιχειρησιακού τμήματος της οργάνωσης». Όπερ σημαίνει ότι υπάρχουν κι άλλοι ασύλληπτοι και δη οι εγκέφαλοι, εκείνοι που δεν ανήκουν στο «επιχειρησιακό τμήμα της οργάνωσης».

Κατ' αρχήν να διευκρινίσουμε κάτι. Ο κ. Μίλερ δικαιούται να πει την άποψή του επί παντός. Μπορεί να δηλώσει ότι του αρέσει ο καιρός στην Ελλάδα, ή ότι «αίσθησή του είναι πως φέτος είχαμε πολλές βροχές». Δικαιούται να σχολιάσει την τιμή της τομάτας: «πολύ ακρίβεια, φέτος brother». Μέχρι και για την τρομοκρατία στην Ελλάδα. Και το κάνει. Η δήλωσή του, όμως, στην αμερικανική εφημερίδα θα είχε κάποια αξία αν συνοδευόταν από κάποια στοιχεία. Αλλιώς έχει την ίδια βαρύτητα με εκείνη του μπακάλη της γειτονιάς, ο οποίος παρεμπιπτόντως, λέει τα ίδια πράγματα: «σιγά μην είναι αυτή η "17N". Σε τα μας, τα πουλάνε αυτά;»

Το δεύτερο ερώτημα έχει να κάνει με την ιδιότητα του προσώπου. «Πρεσβευτής είναι», λένε κάποιοι, «και μάλιστα Αμερικανός. 'Αρα κάτι περισσότερο πρέπει να ξέρει». Πιθανώς να ξέρει πολλά, αλλά αν ήξερε για τη «17Ν» γιατί να μην το δώσει στις ελληνικές αρχές; Οι αμερικανοί κόπτονται για την σύλληψη και καταδίκη των τρομοκρατών. Αν είχε κάτι και μάλιστα με στοιχεία, τότε να είστε σίγουροι: ή θα το έδινε στις διωκτικές αρχές ή θα το διέρρεε στον Τύπο για να πιέσει την σύλληψη.

Αυτό που εξέφρασε είναι μια διάχυτη πεποίθηση στην ελληνική κοινωνία ότι δεν έχουν συλληφθεί όλοι. Το παραπάνω έχει να κάνει με μια συνομωσιολογική και με μια αντικειμενική θεώρηση της πραγματικότητας». Το πρώτο είναι εμφανές και διάχυτο στην ελληνική κοινωνία. Το δεύτερο έχει να κάνει με τα πραγματικά στοιχεία. Υπάρχουν κενά στη δικογραφία. Κάποια άτομα (π.χ. η περιβόητη «'Αννα») δεν συνελήφθησαν είτε γιατί τα αδικήματά τους έχουν παραγραφεί, είτε γιατί δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για να στηρίξουν κατηγορητήριο. Αυτά τα ξέρουμε όλοι. Καμιά είδηση έχει ο κ. Μίλερ να μας πει; Όχι για κανένα άλλο λόγο, γιατί ορισμένοι αρέσκονται να κάνουν είδηση, ότι κι αν λέει ο κ. Μίλερ...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6.3.2003