Οι απολυμένοι του αντιαμερικανισμού

on . Posted in Αντιαμερικανισμός


Παλιά, όποιος απολυόταν κατ' αρχήν πικραινόταν. Τα έβαζε με την τύχη του και πιο συχνά με το αφεντικό του. Αν είχε διαβάσει κάτι παραπάνω, ή είχε φίλο κομουνιστή, πειθόταν ότι φταίει ο καπιταλισμός. Τώρα στην Ελλάδα έχουμε μια νέα μόδα. Για όλες τις απολύσεις ευθύνεται ο αμερικανός πρεσβευτής. Το ακούσαμε παλιότερα για δημοσιογράφους, το εμπεδώσαμε και χθες δια στόματος του κ. Λαλιώτη. (Σ.Σ.: Μόνο για τις απολύσεις της «Palco» δεν κατηγορήθηκε ο κ. Μίλερ, αν και δεν πρέπει να βιαζόμαστε. Κάποιος, δια της πλαγίας -παγκοσμιοποίηση, νεοφιλελευθερισμός, ΗΠΑ - μπορεί να φτάσει και στην Αμερικανική Πρεσβεία.)

Οι «απολύσεις του κ. Μίλερ» θα ήταν ένα διασκεδαστικό ανέκδοτο, αν δεν ήταν ένα επικίνδυνο ανέκδοτο. Είναι από εκείνα τα ανέκδοτα που κάποιοι τάισαν χρόνια πολλά τον ελληνικό λαό. Βασικά για να αποσείσουν δικές τους ευθύνες. Είναι μια παραλλαγή των μύθων περί «Μεγάλων Δυνάμεων» που κυβερνούσαν τη χώρα, ή της «Ιντέλιτζενς Σέρβις» που κανόνιζε και τις λεπτομέρειες της καθημερινής μας ζωής. Εκείνων των μύθων που δικαιολόγησαν όλες τις αποτυχίες μας και υπήρξαν καταφύγιο όλων των αποτυχημένων.

Βέβαια ο κ. Λαλιώτης είναι αποτυχημένος μόνο ως προς την κοινωνία, η οποία τον είδε επί το έργον και τον απέρριψε για απουσία έργου. Στην εξαιρετικά εγωκεντρική του ομιλία ανέφερε, για παράδειγμα, ότι 15 εκατομμύρια πολίτες της υφηλίου «αξιολογούν το αεροδρόμιο ως το καλύτερο του κόσμου». Δεν μας είπε όμως πως αξιολογούν οι έλληνες πολίτες την διαρκώς κατασκευαζόμενη ΠΑΘΕ, ούτε την διαρκώς εγκαινιαζόμενη «Εγνατία». Μίλησε για τις μακέτες και δεν μίλησε για τις κηδείες των Τεμπών, ούτε τους δεκάδες θανάτους στις καλά μακεταρισμένες Εθνικές Οδούς.

Ο κ. Λαλιώτης δεν είναι αποτυχημένος σε σχέση με το κόμμα του. Είναι η ενσάρκωση της οπισθοδρόμησής του. Γι' αυτό και χειροκροτήθηκε θερμότατα ο βερμπαλισμός του και κάθε πομφόλυγα που εκτόξευσε. Ειδικά εκείνα τα αστεία περί «τηλεπολιτικής», «τηλεκόμματος» και «τηλεμάρκετινγκ».

Γι' αυτό το ΠΑΣΟΚ θα χάσει τις εκλογές. Φάνηκε ξεκάθαρα κατά την διάρκεια της ομιλίας του πρωθυπουργού. Το μόνο σημείο που χειροκροτήθηκε ήταν μια αποστροφή του λόγου περί «νίκης στις επόμενες εκλογές». Τα 160 στελέχη που ήταν στο «Κάραβελ» δεν συγκινήθηκαν από τις ρητορείες περί αλλαγής. Μόνο για την «νίκη» νοιάζονται, που σε απλά ελληνικά σημαίνει τις καρέκλες τους. Κι αυτό ο κόσμος το καταλαβαίνει...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 4.7.2003