Κόσμος

Τα «ωραία χρόνια» και οι μπρικέτες

on . Posted in Κόσμος

Η εκρηκτική αστάθεια που προκαλεί η εμβάθυνση της παγκοσμιοποίησης στις ζωές των απλών ανθρώπων είναι τεράστιο πολιτικό πρόβλημα και ευνοεί τους πιο επικίνδυνους ψεύτες της πολιτικής ζωής, δηλαδή τους ακροδεξιούς.

Δημοκρατία παντού…

on . Posted in Κόσμος

Η κρατική αεροπειρατεία που διέταξε ο Αλεξάντερ Λουκασένκο δείχνει ότι οι δικτάτορες δεν είναι απειλή κατά των ανθρώπων μόνο εντός των συνόρων. Μπορούν να είναι απειλή και στην Αθήνα.

Η σύγκρουση των σεξισμών

on . Posted in Κόσμος

Ο Σαρλ Μισέλ θα μπορούσε να ακολουθήσει την παλιά («σεξιστική», λένε κάποιες τώρα) δυτική παράδοση που θέλει να κάθονται πρώτα οι κυρίες και μετά οι άνδρες.

Και σουλτάνος και χαλίφης;

on . Posted in Κόσμος

Για έναν θρησκευόμενο πολιτικό, το «κάτι σαν χαλίφης» (ηγέτης και προστάτης όλων των μουσουλμάνων της Γης) είναι πιο επίζηλη θέση από το «κάτι σαν σουλτάνος».

«Συμπαράσταση, λαοί…»

on . Posted in Κόσμος

Κατά τη διάρκεια της χούντας, το παράπονο των δικών μας αντιστασιακών, αλλά και του ελληνικού λαού εν γένει, ήταν ότι οι ξένες δημοκρατικές κυβερνήσεις έβαζαν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από το δίκιο των ανθρώπων...

Η πανδημία ως πόλεμος

on . Posted in Κόσμος

Η αμοιβαιοποίηση του (μελλοντικού) χρέους απαιτεί και μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα εθνικά κράτη σε δημοκρατικούς, αλλά πανευρωπαϊκούς θεσμούς...

Το τέλος της βέβαιης προόδου

on . Posted in Κόσμος

Η Δημοκρατία θεωρείται δεδομένη και εξ ορισμού διαρκώς βελτιούμενη. Ξεχάσαμε τον Τόμας Τζέφερσον που έλεγε ότι «το τίμημα της Δημοκρατίας είναι η αιώνια επαγρύπνηση».

Τα στερνά και τα πρώτα της ΕΣΣΔ

on . Posted in Κόσμος

Η συμβολή της ΕΣΣΔ στη νίκη κατά του ναζιστικού τέρατος ήταν τεράστια, όπως και ο αριθμός των θυμάτων της. Ομως Κόκκινος Στρατός, που απελευθέρωσε λαούς από τους ναζί, τους υποδούλωσε στην Μόσχα...

Η «δημοκρατία» στη Βενεζουέλα

on . Posted in Κόσμος

..έχει -σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία- και εξωδικαστικές εκτελέσεις κάποιων που έκαναν κριτική στον Νικολάς Μαδούρο και είχαν γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα».

Εθισμένοι στην προστασία

on . Posted in Κόσμος

Οταν το κράτος, λόγω ανωτέρας βίας, δεν μπορεί να προσφέρει όσα έχει υποσχεθεί και με δεδομένο το βολονταριστικό δόγμα ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα γίνονται», οι πολίτες αναζητούν όλο και πιο «ισχυρούς» άνδρες για να νιώσουν την ψευδαίσθηση της «ασφάλειας».