Κόσμος

«Συμπαράσταση, λαοί…»

on . Posted in Κόσμος

Κατά τη διάρκεια της χούντας, το παράπονο των δικών μας αντιστασιακών, αλλά και του ελληνικού λαού εν γένει, ήταν ότι οι ξένες δημοκρατικές κυβερνήσεις έβαζαν τα εθνικά τους συμφέροντα πάνω από το δίκιο των ανθρώπων...

Η πανδημία ως πόλεμος

on . Posted in Κόσμος

Η αμοιβαιοποίηση του (μελλοντικού) χρέους απαιτεί και μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα εθνικά κράτη σε δημοκρατικούς, αλλά πανευρωπαϊκούς θεσμούς...

Το τέλος της βέβαιης προόδου

on . Posted in Κόσμος

Η Δημοκρατία θεωρείται δεδομένη και εξ ορισμού διαρκώς βελτιούμενη. Ξεχάσαμε τον Τόμας Τζέφερσον που έλεγε ότι «το τίμημα της Δημοκρατίας είναι η αιώνια επαγρύπνηση».

Τα στερνά και τα πρώτα της ΕΣΣΔ

on . Posted in Κόσμος

Η συμβολή της ΕΣΣΔ στη νίκη κατά του ναζιστικού τέρατος ήταν τεράστια, όπως και ο αριθμός των θυμάτων της. Ομως Κόκκινος Στρατός, που απελευθέρωσε λαούς από τους ναζί, τους υποδούλωσε στην Μόσχα...

Η «δημοκρατία» στη Βενεζουέλα

on . Posted in Κόσμος

..έχει -σύμφωνα με την Διεθνή Αμνηστία- και εξωδικαστικές εκτελέσεις κάποιων που έκαναν κριτική στον Νικολάς Μαδούρο και είχαν γίνει viral στα κοινωνικά δίκτυα».

Εθισμένοι στην προστασία

on . Posted in Κόσμος

Οταν το κράτος, λόγω ανωτέρας βίας, δεν μπορεί να προσφέρει όσα έχει υποσχεθεί και με δεδομένο το βολονταριστικό δόγμα ότι «αν υπάρχει πολιτική βούληση, όλα γίνονται», οι πολίτες αναζητούν όλο και πιο «ισχυρούς» άνδρες για να νιώσουν την ψευδαίσθηση της «ασφάλειας».

Το σιτάρι και η δημοκρατία

on . Posted in Κόσμος

Το κόμμα του Βίκτορ Ορμπαν ξεκίνησε ως φιλελεύθερο, έγινε συντηρητικό, για να καταλήξει ακροδεξιό. Οι υποστηρικτές του λένε ότι ως ηγέτης «ακούει τι θέλει ο λαός».

Το γέλιο ως αντίσταση

on . Posted in Κόσμος

Τα αντικομμουνιστικά ανέκδοτα, φυσικά, δεν έριξαν τα ολοκληρωτικά καθεστώτα της Ανατολικής Ευρώπης. Η πληθώρα τους, όμως, ήταν ένα σημάδι κατάρρευσής των.

Παραλογισμοί εξωτερικού

on . Posted in Κόσμος

Είναι «καλά νέα» η απόρριψη από τους πολίτες της κορυφαίας δημοκρατικής διαδικασίας, η επιλογή δηλαδή των ανθρώπων που θα τους εκπροσωπήσουν στο Κοινοβούλιο, όπως λέει ο Ζακ Λυκ Μελανσόν;

Το παλιό και το παλιότερο

on . Posted in Κόσμος

Η εύκολη λύση στη Βρετανία ήταν να επιλέξει κάθε κόμμα την περίοδο του παρελθόντος που επιθυμούσαν οι ψηφοφόροι του να νοσταλγήσουν.

Χωρίς κόμμα και βαρώνους

on . Posted in Κόσμος

Ο Μακρόν έγινε πρόεδρος παρά το γεγονός ότι δεν είχε ένα κόμμα από πίσω να τον στηρίξει, αλλά και να τον τραβάει από το μανίκι.