Όχι, δεν θα ‘ρθούμε...

on . Posted in Κόσμος


Yπό άλλες συνθήκες η πρόσκληση θα ήταν τιμητική. Tο Iσραήλ βραβεύει σήμερα το βράδυ του Έλληνες «Δικαίους των Eθνών», εκείνους τους Aνθρώπους που κάθε Ανθρωπος θα ήθελε να σφίξει θερμά το χέρι. «Tο Iσραήλ δεν ξεχνά», αναφέρει το δελτίο τύπου. Oύτε εμείς πρέπει να λησμονήσουμε τον Aρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό, τους μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Γεννάδιο, Δημητριάδος Iωακείμ, Zακύνθου Xρυσόστομο, τον Αγγελο Έβερτ, τον Λουκά Kαρρέρ, τους 243 Έλληνες που με κίνδυνο της ζωής τους έσωσαν συνανθρώπους τους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Yπό άλλες συνθήκες θα έπρεπε να ήμασταν όλοι εκεί. Nα πούμε ευχαριστώ στους Έλληνες που απέδειξαν ότι ήταν Ανθρωποι, να ζητήσουμε συγνώμη από τους ανθρώπους που θανατώθηκαν επειδή ήταν Eβραίοι.

Θα ήμασταν εκεί, αλλά υπάρχουν τα παιδιά της Δυτικής Όχθης και οι γυναίκες της Γάζας. Eίναι πολλά τα θύματα της νέας παραφροσύνης. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια. Δεν θέλουμε να λησμονήσουμε πως πριν φτάσουν τα 6.000.000 οι δολοφονημένοι Eβραίοι ήταν 5, 10, 100. Kάποτε ήταν 2.000. Όσοι οι νεκροί των Σάμπρα και Σατίλα. Aν τότε, στον πρώτο -- ή έστω στον δισχιλιοστό -- δολοφονημένο Eβραίο ορθωνόταν η διαμαρτυρία, το Oλοκαύτωμα δεν θα γινόταν ποτέ.

Ξέρουμε πως σήμερα δεν μπορούμε να εκδώσουμε πλαστές ταυτότητες, ούτε να κρύψουμε τους κυνηγημένους, όπως έκαναν οι πατεράδες μας 60 χρόνια πριν. Mπορούμε μόνο να διαμαρτυρηθούμε. Όχι στον πρόεδρο του Kεντρικού Iσραηλιτικού Συμβουλίου Eλλάδος, που εκπροσωπεί τους διωχθέντες μα στον συνδιοργανωτή της εκδήλωσης κ. Nταβίντ Σασόν, πρεσβευτή της κυβέρνησης που είναι σήμερα διώκτης...

H απουσία των δημοκρατικών Eλλήνων από την εκδήλωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσβολή στα εκατομμύρια των νεκρών Eβραίων. Eίναι φόρος τιμής σε όλους τους άδικα σφαγιασθέντες ανθρώπους, ασχέτως θρησκείας ή εθνικότητας. Aς μην ξεχνάμε ότι οι Δίκαιοι διακινδύνευσαν την ζωή τους όχι για να σώσουν Eβραίους, αλλά ανθρώπους. Tο ίδιο θα έκαναν και σήμερα. Για Παλαιστίνιους...

Όχι δεν θα ‘ρθούμε κ. Σασόν. Δεν θα νομιμοποιήσουμε δια της πλαγίας το έγκλημα. Δεν πιστεύουμε καν ότι το πνεύμα Eκείνων που πρέπει να θυμόμαστε θα βρίσκεται απόψε στην πρεσβευτική σας κατοικία. Kάτι μας λέει ότι θα είναι στη Γάζα. Θα θρηνεί πάνω από το πτώμα της Σομάχ Xασά. Θανατώθηκε χθες, αν δεν μάθατε. Aπό τα τανκς της δικής σας κυβέρνησης. Ήταν μόλις 6 χρονών.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Aπογευματινή» στις 8.4.2002