Η δωδεκάτη Σεπτεμβρίου

on . Posted in Κόσμος


Χθες ήμασταν όλοι Αμερικανοί. Και σήμερα ήμαστε. Αυτό δεν σημαίνει ότι κατ' ανάγκη ότι ήμαστε και Ρεπουμπλικάνοι. Ούτε ότι συμφωνούμε σε όλες τις αποφάσεις που η κυβέρνηση των ΗΠΑ παίρνει στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, άσχετα αν την τρομοκρατία όλοι πρέπει να την πολεμήσουμε.

Η 11η Σεπτεμβρίου πρέπει να είναι μέρα μνήμης για την φρίκη που ο ισλαμικός φασισμός προκάλεσε στην ανθρωπότητα. Είναι μια ημερομηνία που δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά όλους όσους πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, όλα όσα κατέκτησε προσφάτως η ανθρωπότητα, πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.

Η 12η Σεπτεμβρίου πρέπει να γίνει μέρα διαμαρτυρίας για την απάντηση που η κυβέρνηση των ΗΠΑ έδωσε στην ισλαμική φρίκη. Και αναφερόμαστε στο άγος του Γκουαντάναμο. Δεν αφορά μόνο τις ΗΠΑ, αλλά όλους όσους πιστεύουν ότι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, όλα όσα κατέκτησε προσφάτως η ανθρωπότητα, πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.

Χίλιοι και πλέον άνθρωποι (κανείς δεν ξέρει ακριβώς πόσοι), φυλάσσονται (κανείς δεν ξέρει υπό ποιες συνθήκες, μιας και απαγορεύτηκε η προσέγγιση στις ανθρωπιστικές οργανώσεις που το ζήτησαν), σε μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στην Κούβα. Αυτοί οι άνθρωποι (αθώοι; Ένοχοι; Κανείς δεν μάθει μιας και θα κριθούν από τη στρατιωτική δικαιοσύνη) είναι μια μαύρη τρύπα στο δικαιικό σύστημα που έφτιαξε η Δύση τους τελευταίους αιώνες. Αυτού του συστήματος που εγγυάται ότι η ανθρώπινη ζωή, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η ελευθερία, η δικαιοσύνη, όλα όσα κατέκτησε προσφάτως η ανθρωπότητα, θα διαφυλάσσονται πάντα ως κόρη οφθαλμού.

Η φρίκη της 11ης Σεπτεμβρίου δεν μπορεί να μείνει αναπάντητη. Πρέπει οι ένοχοι να βρεθούν και να πληρώσουν. Όποιοι κι αν είναι, όπου κι αν κρύβονται. Ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας πρέπει να είναι πανανθρώπινος και θα έχει κόστος. Όχι όμως σε βάρος των θεσμών που οι τρομοκράτες προσπαθούν να πλήξουν. Όχι σε βάρος της ανθρώπινης ζωής, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, όλων όσων κατέκτησε προσφάτως η ανθρωπότητα, πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.

Αν η 12η Σεπτεμβρίου είναι η επόμενη της 11ης, τότε ο σκοταδισμός του Οσάμα Μπιν Λάντεν που πολεμά την ανθρώπινη ζωή, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την δικαιοσύνη, θα νικήσει...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12.9.2002