Οι υβριστές του Ολοκαυτώματος

on . Posted in Κόσμος


Το Ολοκαύτωμα υπήρξε μια κορυφαία όσο κι απεχθής στιγμή στην ιστορία του ανθρώπινου γένους. Έδειξε περίτρανα που μπορεί να φτάσει η μισαλλοδοξία. Έδειξε ότι αν δημιουργηθούν κάποιες πολιτικές συνθήκες η κτηνωδία του ανθρώπου μπορεί να μην έχει όρια. Το Ολοκαύτωμα πρέπει πάντα να το θυμόμαστε με σεβασμό. Ουδείς δικαιούται να το χρησιμοποιεί, ούτε ως αναλογία.

Δυστυχώς όμως το χρησιμοποιούν πολλοί. Μαζί τους και η κυβέρνηση του κ. Αριέλ Σαρόν ως ασπίδα στην κριτική που της γίνεται. Τελευταίο κρούσμα η επίθεση που έκανε στο BBC ο εκπρόσωπος Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης κ. Ντανιέλ Σίμαν.

Το βρετανικό κανάλι έκανε ένα ρεπορτάζ για το οπλοστάσιο του Ισραήλ. Σ' αυτό διατυπώθηκε η εκτίμηση ότι το Ισραήλ διαθέτει «το έκτο μεγαλύτερο πυρηνικό οπλοστάσιο παγκοσμίως, με μικρά τακτικά πυρηνικά όπλα (...) καθώς και μεσαίου βεληνεκούς που εκτοξεύονται από αέρα, από ξηρά και από θάλασσα». Στο ρεπορτάζ επίσης λέχθηκε ότι τον Φεβρουάριο του 2001, κατά την διάρκεια ταραχών στη Γάζα, ο ισραηλινός στρατός χρησιμοποίησε ένα άγνωστο κι επικίνδυνο αέριο, με συνέπεια να νοσηλευτούν 180 άτομα με σπασμούς.

Το ρεπορτάζ μπορεί να είναι αληθές ή ψευδές. Αν ισχύει το δεύτερο, μια σοβαρή κυβέρνηση διαψεύδει το ρεπορτάζ και φέρνει τα στοιχεία στο τραπέζι. Όχι όμως η κυβέρνηση Σαρόν, η οποία δια του εκπροσώπου της αποφάσισε να σπιλώσει. -όχι μόνο το BBC, αλλά και το Ολοκαύτωμα και την ιστορική μνήμη. «Οι κατηγορίες φέρνουν στη μνήμη την έκφραση του φρικωδέστερου αντισημιτισμού», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου, κ. Ντάνιελ Σίμαν. «Θυμίζει την "Ντερ Στίρμερ"». Για όσους δεν γνωρίζουν την εφημερίδα, ήταν το πιο σκληρό και χυδαίο αντισημιτικό έντυπο της ναζιστικής Γερμανίας. Καλούσε επί 25 χρόνια τον γερμανικό λαό να κάνει πογκρόμ κατά των Εβραίων. Ο εκδότης της μάλιστα, Τζούλιους Στράιχερ, καταδικάστηκε από το δικαστήριο της Νυρεμβέργης για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Τι σχέση έχει το BBC με την «Ντερ Στίρμερ»; Καμία. Απλώς η κυβέρνηση Σαρόν κάνει όλο και περισσότερο χρήση του Ολοκαυτώματος για να προωθήσει ή να κρύψει δικές της πολιτικές.

Είναι καιρός να το καταλάβουμε όλοι. Το Ολοκαύτωμα δεν είναι τσιφλίκι κανενός. Πολύ περισσότερο της κυβέρνησης Σαρόν. Είναι η μελανότερη σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας, είναι εκατομμύρια άνθρωποι αδίκως φονευθέντες. Χρειάζεται σεβασμό. Κυρίως από τους απογόνους εκείνων που το πλήρωσαν σε συντριπτικό βαθμό...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 1.7.2003