ΗΠΑ - Ε.Ε. και Δημοκρατία

on . Posted in Κόσμος


Υπάρχει κάτι πολύ στραβό στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην διαδικασία του δημοκρατικού ελέγχου των πολιτών προς τα ευρωπαϊκά όργανα. Χθες στις Βρυξέλλες η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εξέδωσε ένα ψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία: 445 υπέρ, 31 κατά και 21 αποχές. Με το ψήφισμα αυτό καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν) να απαγορεύσει τη διαβίβαση -κατά τις υπερατλαντικές πτήσεις- των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των επιβατών, από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες στις αρχές ασφαλείας των ΗΠΑ.

Για την ιστορία και όπως σημειώνει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων «εδώ και καιρό οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας απαιτούν από τις ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρίες που μεταφέρουν επιβάτες στις ΗΠΑ, 39 "πεδία πληροφόρησης" από την τράπεζα δεδομένων που αυτές διατηρούν και η οποία φέρει τον τίτλο "Εγγραφή Ονόματος Επιβάτη". Αυτές οι πληροφορίες αφορούν τα νούμερα τηλεφώνων των επιβατών, τις διατροφικές τους προτιμήσεις τους κ.ά.»

Είναι παράλογες οι απαιτήσεις των ΗΠΑ, αλλά με την τρομοϋστερία που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια της αμερικανικής κυβέρνησης (και τη συντηρούν τα σαΐνια του αμερικανού προέδρου για προφανείς προεκλογικούς λόγους) τίποτε δεν πρέπει να μας εκπλήσσει. Ακόμη κι αν ζητούν να μάθουν τι ποθεί να φάει κάποιος που θέλει να ταξιδέψει στις ΗΠΑ...

Αλλά το θέμα μας δεν είναι εκεί. Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συντριπτική πλειοψηφία που διαμορφώθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο μπορεί κάλλιστα να πάει στο καλάθι των αχρήστων. Το ψήφισμα των ευρωβουλευτών που εκπροσωπούν περί τα 300 εκατομμύρια ευρωπαίους Πολίτες δεν είναι δεσμευτικό για μια δράκα μη εκλεγμένων γραφειοκρατών οι οποίοι αποτελούν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Έτσι στις Βρυξέλλες, σε όλα τα επίπεδα διαμορφώνονται και καταστάσεις ή νομοθεσίες μέσα από δαιδάλους γραφειοκρατίας ενώ οι άμεσα εκλεγμένοι εκπρόσωποί μας -αυτούς που θα ψηφίσουμε τον ερχόμενο Ιούνη- περιορίζονται σε ευχολόγια με την μορφή ψηφισμάτων.

Πρέπει λοιπόν η Επιτροπή να ακούσει την φωνή των Πολιτών της Ένωσης όπως εκφράστηκε δια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να θέσει μια σειρά από όρους και προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των αμερικανικών αρχών ασφαλείας. Οι όροι αυτοί είναι σε γενικές γραμμές οι εξής:

α) δεν θα πρέπει να γίνεται διάκριση εις βάρος επιβατών που δεν είναι πολίτες των ΗΠΑ και τα στοιχεία να μην κρατούνται πέραν της διάρκειας παραμονής του επιβάτη στην επικράτεια των ΗΠΑ,

β) οι επιβάτες θα πρέπει να λαμβάνουν πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες πριν από την αγορά του εισιτηρίου τους και να δίδουν τη συγκατάθεσή τους όσον αφορά τη διαβίβαση αυτών των δεδομένων στις ΗΠΑ,

γ) εάν ανακύψουν προβλήματα, οι επιβάτες θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε ταχεία και αποτελεσματική διαδικασία προσφυγής.

Αν δεν τηρηθούν αυτές οι προϋποθέσεις οι Ευρωπαίοι Πολίτες διατάσσουν κατ' ουσίαν την Επιτροπή να αρνηθεί στις αεροπορικές εταιρίες να διαβιβάσουν προσωπικά δεδομένα επιβατών.

Στα ζητήματα Δημοκρατίας, είτε αυτή αφορά την προστασία προσωπικών δεδομένων, είτε την θέληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των (το τονίζουμε) εκλεγμένων αντιπροσώπων δεν χωρούν εκπτώσεις. Αυτό πρέπει να το θυμάται η Επιτροπή και η δική μας κ. Aννα Διαμαντοπούλου...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 10.10.2003