Τα τρία λάθη...

on . Posted in Κόσμος


Για τους νεοσυντηρητικούς που διαφεντεύουν τα τελευταία χρόνια τις ΗΠΑ ισχύει στο ακέραιο αυτό που κάποτε ειπώθηκε για τον Ρίτσαρντ Νίξον: «Αν δύο λάθη δεν κάνουν το σωστό, δοκιμάζουν τα τρία». Η οκταετής διακυβέρνηση του τζούνιορ Μπους κατάφερε να οδηγήσει σε ύφεση την οικονομία των ΗΠΑ, να τη βάλει σ' έναν αδιέξοδο πόλεμο και να αμαυρώσει το δημοκρατικό ιδεώδες. Στρατόπεδα συγκέντρωσης υπό αμερικανική διοίκηση; Εκτεταμένες υποκλοπές ακόμη και σε πολίτες των ΗΠΑ; Η «χώρα των ελευθέρων» τρόμαξε και οι νεοσυντηρητικοί άπλωσαν τον λεκέ τους.

Το βασικό όμως πρόβλημα είναι ότι δεν κατάλαβαν ποτέ σε ποιον κόσμο ζουν. Σε μια περίοδο παγκοσμιοποίησης προσπάθησαν να γυρίσουν το ρολόι της ιστορίας πίσω. Επειτα από ένα βραχύτατο φθινόπωρο υποσχέσεων για απομονωτισμό, πέρασαν μετά την 11η Σεπτεμβρίου στον μακρύ χειμώνα της «μονομερούς δράσης». Ηταν η άλλη όψη της ίδιας ανόητης αντίληψης για τον κόσμο, μόνο που είχε πολύ περισσότερο αίμα.

Βέβαια τα «νέα περί θανάτου της υπερδύναμης είναι υπερβολικά», όπως θα έλεγε και ο Μαρκ Τουέν. Οι δημοκρατίες δεν έχουν αδιέξοδα και μια χώρα σαν τις ΗΠΑ μπορεί να χωνέψει κάθε προεδρία τύπου Μπους που της έλαχε. Ο διάλογος που τώρα γίνεται είναι μέρος αυτής της διαδικασίας επούλωσης των πληγών που αφήνει πίσω της αυτή η προεδρία.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 9.4.2008