Διαφημιστικά ... πυρά στο Έσελον

on . Posted in Διάστημα


Ήταν το καλύτερα φυλαγμένο μυστικό, το καμάρι των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ. Το κατασκοπευτικό δίκτυο δορυφόρων Echelon, λέγεται ότι μπορεί να παρακολουθήσει τις ασύρματες επικοινωνίες όλων των ανθρώπων σε ολόκληρο τον κόσμο. Κανείς δεν ξέρει πόση αλήθεια υπάρχει σ' αυτό γιατί οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες κρύβουν επιμελώς κάθε στοιχείο γι' αυτό το δίκτυο. Μέχρι πρόσφατα αρνούνταν και την ύπαρξή του. Η πίεση όμως από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που (όπως λέγεται) μέλη της είναι στο στόχαστρο οδήγησε τις ΗΠΑ σε μια χλιαρή παραδοχή για την ύπαρξη του συστήματος. Κανείς όμως δεν ξέρει τι και πόσα ακούνε μέσω του συστήματος οι πράκτορες των ΗΠΑ.

Μια διαφημιστική καμπάνια στις ΗΠΑ μπορεί να οδηγήσει σε πολλές αποκαλύψεις σχετικά με τον ρόλο του συστήματος. Η οργάνωση «Αμερικανική Ένωση για τις Πολιτικές Ελευθερίες» (American Civil Liberties Union ή ACLU) ξεκίνησε μια έξυπνη εκστρατεία στον Τύπο για να πιέσει την αμερικανική κυβέρνηση να αποκαλύψει τις δυνατότητες του συστήματος. Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις, που ήδη τρέχουν στους και στον New Yorker, δείχνουν ένα κινητό τηλέφωνο κι από κάτω υπάρχει η φράση: «Τώρα με τριπλή επικοινωνία. Εσείς, όποιον καλείτε και η αμερικανική κυβέρνηση.»

Υπάρχει και μια διεύθυνση στο διαδίκτυο (www.aclu.org) όπου οι αναγνώστες μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το Echelon όπως και για το Carnivore ένα σύστημα υποκλοπών που ανέπτυξε το FBI. Στις σελίδες τους προτρέπουν τους πολίτες να στείλουν φαξ στους γερουσιαστές της Πολιτείας τους ώστε να ξεκινήσει έρευνα για τα δύο επίμαχα δίκτυα υποκλοπών. Ισχυρίζονται ότι τα δύο αυτά συστήματα που, όπως λέγεται, σαρώνουν τις τηλεπικοινωνίες και ψάχνουν για λέξεις κλειδιά (π.χ. «βόμβα», «τρομοκρατία» κ.λ.π.) έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την 4η Τροπολογία του Συντάγματος των ΗΠΑ που απαγορεύει τις υποκλοπές χωρίς δικαστική εντολή. Αν η διαφημιστική τους καμπάνια επιτύχει και υπάρξει ικανός αριθμός επιστολών στην αμερικανική Βουλή τότε ίσως και ο υπόλοιπος κόσμος να μάθει τι έχει πάνω από το κεφάλι του.

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 22.4.2001