Ιατρική

Το τείχος των αντισωμάτων

on . Posted in Ιατρική

Αν κάποιος νόσησε με συμπτώματα το ξέρει και υπάρχει στο μητρώο ασθενών. Αν κάποιος έχει νοσήσει χωρίς να το γνωρίζει, πώς θα ξέρει αν πρέπει «να κάνει μία δόση εμβολίου έξι μήνες μετά τη διάγνωση της νόσου»;

Η άλλη επιδημία

on . Posted in Ιατρική

Tα παράλογα συστήματα πεποιθήσεων είναι σαν τους ιούς. Μεταδίδονται εύκολα (σε μη εμβολιασμένους από γνώση οργανισμούς), μεταλλάσσονται γρήγορα για να προσαρμόζονται σε κάθε εμπειρία, επιβιώνουν ακόμη και αν πεθάνουν οι φορείς τους.

Ο χάρτης των ανεμβολίαστων

on . Posted in Ιατρική

Ο πυρήνας των «ψεκασμένων» είναι πολύ μικρός. Μόνο 2,7% των ερωτηθέντων διαφωνούν πλήρως με τη φράση «τα εμβόλια σώζουν ζωές» και 1,8% μερικώς· σύνολο 3,5%.

Στατιστικός καλλωπισμός

on . Posted in Ιατρική

Η θλιβερή πραγματικότητα για τον εμβολιασμό των υγειονομικών δεν χρειάζεται στατιστικούς καλλωπισμούς από την πολιτική ηγεσία.

Το ακαταδίωκτο του παραλόγου

on . Posted in Ιατρική

Μια τέτοια παράλογη διάταξη πρέπει να υπάρχει διότι η περιστολή της ελευθερίας του λόγου έχει πολλά ποδάρια, με μεγαλύτερο αυτών τη Δικαιοσύνη.

Ο πόλεμος με τον ιό

on . Posted in Ιατρική

Η επιστημονική απάντηση στις επιδημίες είναι το «εύκολο» κομμάτι.Οι μεγαλύτερες δυσκολίες που υπάρχουν είναι να δοθεί η κοινωνική απάντηση στο αναπόφευκτο κακό.

Eμβόλια και στατιστικές

on . Posted in Ιατρική

Είναι εντυπωσιακό ότι σε μια χώρα με το υψηλότερο ποσοστό καπνιστών στην Ευρώπη να συζητείται σοβαρά η πιθανότητα θρόμβωσης που εμφανίστηκε μία φορά σε κάθε εκατομμύριο εμβολιασμών.

Στρατηγική εξόδου από την πανδημία

on . Posted in Ιατρική

Σε ποιο σημείο οι κυβερνήσεις θα πουν «αποστολή εξετελέσθη», ώστε να ακυρωθούν τα μέτρα; Ή, έστω, σε ποιο σημείο θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά και θα περάσουμε στο μοντέλο της άτακτης όσο και φριχτής ανοσίας της αγέλης;

Αριθμοφοβία και πανδημία

on . Posted in Ιατρική

Ενα από τα προβλήματα της πανδημίας είναι ότι οι επιστήμονες εργάζονται στο σύμπαν των πιθανοτήτων και εμείς βρισκόμαστε στο ντετερμινιστικό κόσμο και συχνάκις αδυνατούμε να καταλάβουμε μέτρα που μειώνουν μεν τον κίνδυνο, αλλά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Πολυπαραγοντική πανδημία

on . Posted in Ιατρική

Μια κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει μόνο τα διλήμματα των λοιμωξιολόγων, τα οποία πολλάκις καταλήγουν σε ψηφοφορία στην αρμόδια εθνική επιτροπή.

Ολα του ιού δύσκολα...

on . Posted in Ιατρική

Είναι δύσκολη η αντιμετώπιση της πανδημίας. Εκτός από τον ιό, που είναι άγνωστος, δεν έχουμε προηγούμενη εμπειρία για να εκτιμηθεί η αποτελεσματικότητα των μέτρων.

Ας θεραπεύσουμε και τα αυτονόητα

on . Posted in Ιατρική

Είναι παράδοξο –και ίσως εξωφρενικό– ότι δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των εργαζομένων στον τομέα υγείας. Ούτε καν εκείνων που εργάζονται στις εντατικές! 

Ο ιός που προειδοποιεί

on . Posted in Ιατρική

Ο COVID-19 είναι ηχηρό καμπανάκι. Είναι όσο μεταδοτικός χρειάζεται ώστε να αφυπνιστούν κοινωνίες και πολιτικές ηγεσίες για το πρόβλημα των πανδημιών, αλλά είναι ελάχιστα φονικός σε σχέση με άλλους ιούς που σάρωσαν την ανθρωπότητα.

Τα μυστήρια της Ιταλίας

on . Posted in Ιατρική

Ο αριθμός των νεκρών στην Ιταλία είναι πλέον μεγαλύτερος από ό,τι στην Κίνα κι αυτό αποτελεί μέγα μυστήριο.

Παγκοσμιοποίηση (και) των ιών

on . Posted in Ιατρική

Η βραχεία ιστορία του ιού 2019-nCoV δείχνει ότι οι τεχνολογίες, που κάνουν φθηνές τις μεταφορές πληροφοριών, κεφαλαίων, ανθρώπων, παγκοσμιοποιούν την ανθρωπότητα, είτε μας αρέσει, είτε όχι, είτε για καλό, είτε για κακό.