Νέο «πρότυπο αντιμνημονιακού αγώνα»;

on . Posted in Οικολογία

Η κομποστοποίηση των οργανικών απορριμμάτων είναι πολύ καλό και χρήσιμο πράγμα. Είναι μια σχετικά απλή διαδικασία, με την οποία (χονδρικά) μπορούν να ανακυκλωθούν μέσα σε χώμα φύλλα, χόρτα, υπολείμματα οργανικών τροφών, με την βοήθεια οργανισμών (βακτήρια, σκουλήκια, έντομα και μύκητες). Εχει όμως δύο προβλήματα. Πρώτον: χρειάζεται χώρο για να γίνει, που στα σύγχρονα αστικά κέντρα -και δη τα ελληνικά- δεν υπάρχει. Δεύτερον: όπως και για την ανακύκλωση, χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων κ.ά., πρέπει να πεισθούν οι Ελληνες να το κάνουν. Σε μια χώρα όπου οι πολίτες ακόμη πετούν άδεια πακέτα τσιγάρων στον δρόμο, θα χρειαστεί πολύς χρόνος για να πεισθούν να ανακυκλώσουν και πολύ περισσότερο να κομποστοποιήσουν· αν έχουν τον χώρο, που αντικειμενικά δεν υπάρχει στα μικρά διαμερίσματα που ζουν οι περισσότεροι.

Κι όμως. Αυτό το ιδανικό είναι η επίσημη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων συνολικά στην Ελλάδα. Κανένας ψόγος: η προπαγάνδιση της οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων είναι θεμιτή και πρέπει να γίνεται απ’ όλους. Μόνο που ο ΣΥΡΙΖΑ έμπλεξε την επανάσταση με την οικολογία, το ιδανικό με το εφικτό. Ετσι, μετά την Κερατέα, προσπαθεί να συμβάλει ώστε και η Νέα Ευκαρπία της Θεσσαλονίκης να γίνει «πρότυπο αντιμνημονιακού αγώνα», όπως περήφανος δήλωσε για τους εμπρησμούς, τις απόπειρες δολοφονίας, εκσκαφή εθνικών οδών ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στη Θεσσαλονίκη, λοιπόν, όπως και στην Αθήνα, έχουν πρόβλημα με τα σκουπίδια. Εχει γίνει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης που προβλέπει ένα σταθμό μεταφόρτωσης στη Νέα Ευκαρπία. Φυσικά, όπου πάει να γίνει κάποιο έργο ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της «αντίστασης». Αντί του περιφερειακού σταθμού «προκρίνει ένα μοντέλο που θα στηρίζεται πρώτιστα στην ευρύτατη ανακύκλωση των σκουπιδιών (χαρτί, σίδερο, γυαλί, πλαστικό) και στην κομποστοποίηση στην πηγή» («Αυγή» 23/10/2012). Καλό είναι το μοντέλο, αλλά μέχρι να το εμπεδώσουν οι Ελληνες, τι θα κάνουν τα σκουπίδια οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των όμορων δήμων; Θα τα τρώνε;

Αυτές είναι λεπτομέρειες για τους «επαναστατημένους» της Προόδου. Το βασικό τους μέλημα είναι να γίνεται φασαρία, έτσι ώστε να εκτονώνεται το αριστερό ταπεραμέντο των νεολαίων κι αφετέρου να κερδίζει ψήφους το κόμμα· αυτό δεν έγινε στην Κερατέα; Γράφαμε και παλαιότερα ότι «οι "επαναστατικές δυνάμεις" του τόπου βρίσκουν ένα μέτωπο για να δείξουν την ισχύ τους. Εκεί τα ρίχνουν όλα: πέτρες, μολότοφ, ψεύδη, σενάρια τρόμου, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή οτιδήποτε έχουν εύκαιρο έτσι ώστε να “ματώσει” ο καπιταλισμός. Βεβαίως ματώνει και η χώρα στην οποία επικρατεί επενδυτική άπνοια, αλλά αυτό μάλλον θεωρείται παράπλευρη απώλεια. Ετσι κι αλλιώς, το αναπτυξιακό σχέδιο της “προόδου” είναι 100.000 προσλήψεις ετησίως στο Δημόσιο» («Καθημερινή» 8/8/2012). Και οι παράπλευρες απώλειες του αγωνιστικού τομέα της Προόδου δεν είναι μόνο η επενδυτική άπνοια. Αντιγράφουμε από την «Αυγή» (23/10/2012): «Αναφορικά με το επιχείρημα δημάρχων του νομού Θεσσαλονίκης και του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ότι θα χαθούν τα 8 εκατ. ευρώ από την απένταξη του έργου απάντησαν “αυτό είναι αδιάφορο μπροστά στην "καταστροφή της περιοχής"».

Τέτοια χουβαρνταλίκια οι «επαναστατημένοι» σύντροφοι...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 25.10.2012