Οι περιπέτειες του ISDN...

on . Posted in Ελλάδα


Αισίως και σχεδόν επιτυχώς ο ΟΤΕ μπήκε πριν λίγο καιρό στην δεκαετία του 1980. Δεν είναι υπερβολή, ούτε καν τυπογραφικό λάθος. Η πολυδιαφημισμένη νέα υπηρεσία του ISDN (Integrated Services Digital Network ή ελληνιστί Ψηφιακό Δίκτυο Ενοποιημένων Υπηρεσιών) ήταν και πολυαναμενόμενη. Αρθρα επί άρθρων γράφτηκαν στην δεκαετία του 1980 και ο τεχνικός τύπος της εποχής έμοιαζε με το θεατρικό έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό»: «Σε λίγα χρόνια θα έχουμε ISDN», «Αυτά τα φοβερά θα κάνει το ISDN», «Τώρα έρχεται το ISDN», «Φτάνει το ISDN» κ.λ.π. Όλη η δεκαετία του 1980 κυριαρχήθηκε από το όνειρο του ISDN. Τελικά εδέησε και ήρθε. Μόνο που είναι ήδη παλιό και ... φυσικά λειψό.

Η εμπειρία απόκτησης της πολυπόθητης αυτής σύνδεσης έχει οσμή από την ηρωική εποχή του 1980. Ένα παράδειγμα: Μαζί με την σύνδεση ο ΟΤΕ νοικιάζει στους χρήστες και το modem, την συσκευή σύνδεσης όλων των τηλεπικοινωνιακών συσκευών με το δίκτυο. Έξυπνη κίνηση, αφού το κόστος απόκτησής του στο εμπόριο φτάνει περί τις 80.000 δρχ. γεγονός που θα έκανε ISDN απλησίαστο στο μέσο νοικοκυριό. Αυτό θα σήμαινε με την σειρά του απώλεια εσόδων για τον οργανισμό. Μέχρις εδώ καλά. Μόνο που το ογκώδες και όχι τόσο καλαίσθητο modem έχει εξόδους μόνο παλιάς τεχνολογίας. (Σημείωση: Όλες οι πληροφοριακές συσκευές έχουν κάποιες θύρες επικοινωνιών, κάτι σαν πολύπλοκες πρίζες για να επικοινωνούν μεταξύ τους. Όσο εξελίσσεται η τεχνολογία εξελίσσονται κι αυτές). Σήμερα υπάρχουν στην αγορά 6-7 είδη θυρών επικοινωνίας. Το ένα και μοναδικό modem που δίνει ο ΟΤΕ έχει μόνο μια· και φυσικά την παλιά. Είναι η θνήσκουσα νοοτροπία του μονοπωλίου, που στο παρελθόν (θυμάστε;) μας φόρτωνε με ένα είδος μόνο τηλεφώνου. Ένας πελάτης δεν έχει επιλογές σύμφωνα με τις απαιτήσεις του. Απλώς ισχύει το: «ένας τύπος για όλες τις ανάγκες».

Παιδικές ασθένειες μιας όχι και τόσο σύγχρονης τεχνολογίας θα πει κάποιος. Τα πράγματα θα βελτιωθούν στο μέλλον. Σίγουρα αλλά μέχρι τότε οι χρήστες θα πρέπει να ...αναβαθμίσουν την τηλεπικοινωνιακή τους σύνδεση από το ISDN της δεκαετίας του 1980 σε αναλογική σύνδεση της δεκαετίας του 1960...

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο New Millennium της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 12.8.2001