Οι υπολογιστές στα σχολεία...

on . Posted in Ελλάδα


«Για "κοσμογονία" που έχει συντελεστεί στον τομέα της εισαγωγής νέων τεχνολογιών στην εκπαίδευση έκανε λόγο ο υπουργός Παιδείας Πέτρος Ευθυμίου κατά τη διάρκεια συζήτησης επερώτησης της ΝΔ για την κατάσταση στην Παιδεία.»

Αυτά μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ) και συνεχίζει: «Ο κ. Ευθυμίου επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη ξεπεράσει τον στόχο που έχει θέσει η Ε.Ε. ώστε μέχρι το τέλος του 2004, να αντιστοιχεί ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής ανά 15 μαθητές. Στην Ελλάδα σήμερα - όπως υποστήριξε - αντιστοιχεί ένας υπολογιστής ανά 14 μαθητές στα γυμνάσια, ένας ανά 13 μαθητές στα Λύκεια και ένας ανά 12 στα ΤΕΕ. Επίσης ανέφερε ότι προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς η επιμόρφωση των Ελλήνων εκπαιδευτικών στη χρήση Η/Υ και αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούνιο του 2003 ο πρώτος κύκλος για 75.000 εκπαιδευτικούς και θα ξεκινήσει αμέσως ο νέος κύκλος για άλλους 75.000.»

Όλα καλά κι όλα ωραία αυτά που μας λέει ο υπουργός Παιδείας και δεν φείδεται κόπων κι εξόδων να μεταδώσει το κυβερνητικό ΑΠΕ (το οποίο σημειωτέον δεν αναφέρει: Ποιος έκανε την επερώτηση; Τι αναφερόταν σ' αυτή; Πως στοιχειοθετήθηκαν τα ερωτήματα; Ελπίζουμε να συνεχίζεται από το δημόσιο ΑΠΕ μόνο η παράδοση της κακής δημοσιογραφίας και να έχει τελειώσει η παράδοση της κομματικής δημοσιογραφίας).

Όλα καλά κι ωραία λοιπόν αυτά που λέει ο κ. Ευθυμίου, μόνο που μας αποκρύπτει ότι οι 150.000 εκπαιδευτικοί και οι χιλιάδες των μαθητών που χρησιμοποιούν τους υπολογιστές κινδυνεύουν να πάνε φυλακή αν κάποιος εισαγγελέας αποφασίσει να εφαρμόσει τον νεοψηφισθέντα νόμο 3037/2002.

Ο νόμος αυτός προβλέπει κατάσχεση υπολογιστών και ποινές φυλάκισης σε οποιονδήποτε έχει εγκαταστήσει ή έχει στον υπολογιστή του παιγνίδια. Επειδή δε οι υπολογιστές που μπήκαν στα σχολεία έχουν προεγκατεστημένα στο λειτουργικό τους σύστημα κάποια παιγνιδάκια (πασιέντζα κ.λ.π.), οι εκπαιδευτικοί και μαθητές μπορεί να βρεθούν κατηγορούμενοι λόγω της ανοησίας που δέρνει τα στελέχη του ΥΠΕΘΟ.

Το αστείο δε είναι ότι από την μία μεριά το ΥΠΕΘΟ χρηματοδότησε την αγορά των υπολογιστών στα σχολεία, κι από την άλλη το ίδιο υπουργείο ποινικοποίησε και την χρήση τους! Η παγκόσμια αυτή πρωτοτυπία της «χαχαμπούχα πολιτικής» για την Κοινωνία της Πληροφορίας μπορεί να συμπληρωθεί μόνο με μία ακόμη: Να συλληφθεί ο κ. Χριστοδουλάκης ως ηθικός αυτουργός και χρηματοδότης αξιόποινων πράξεων. Έτσι για να γελάσουν λίγο και οι ιδιοκτήτες internet-café που συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από την ξεροκεφαλιά και την ανοησία των φοροδίαιτων μανδαρίνων...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 26.10.2002