Η έρευνα και η δόξα

on . Posted in Ελλάδα


«Δημόσια ανακοίνωση όπου κάποιοι (κατ' ουσίαν) διορισμένοι από τον υπουργό Ανάπτυξης ευλογούν τον υπουργό Ανάπτυξης, δεν έχουμε ματαδεί, τουλάχιστον από την μεταπολίτευση και δώθε», γράφαμε την περασμένη εβδομάδα («Δόξαζε και μη ερεύνα», «Καθημερινή» 20/7/2007).

Το άρθρο είχε ως αφορμή την πρωτοβουλία της Συνόδου των προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων να εκθειάσουν με πληρωμένη καταχώριση το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση για την έρευνα και την τεχνολογία. «Ας ελπίσουμε», καταλήγαμε, «να είναι πραγματικά τόσο καλό το νέο πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία ώστε να δικαιολογεί και το δοξαστικό των προέδρων προς τον προϊστάμενό τους υπουργό, αλλά και τα λεφτά που ξοδέψαμε, εμείς οι φορολογούμενοι, για να δημοσιευθεί αυτό στον Τύπο.

Τα μέλη της Συνόδου των προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων είχαν την ευγενή καλοσύνη να απαντήσουν στο συγκεκριμένο άρθρο με την κάτωθι επιστολή: «Κύριε διευθυντά, με ιδιαίτερη λύπη διαβάσαμε στην εφημερίδα σας το άρθρο του κ. Πάσχου Μανδραβέλη "Δόξαζε και μη ερεύνα". Οι υπογράφοντες πρόεδροι των Ερευνητικών Κέντρων της χώρας καθημερινά δίνουν τον αγώνα τους για την προώθηση της έρευνας τόσο στον ελληνικό, όσο και στον διεθνή στίβο. Η ανάγκη ψήφισης ενός νέου νόμου για την έρευνα είναι αδήριτη και έτσι η προοπτική για την ψήφιση του νέου νόμου χαιρετίστηκε θετικά από τους προέδρους των Ερευνητικών Κέντρων. Επιπλέον, διευκρινίζουμε ότι η καταχώριση της ανακοίνωσης της 19/7/2007, σε μια και μοναδική εφημερίδα -τη δική σας- καλύπτεται αποκλειστικά από τους προέδρους των Ερευνητικών Κέντρων και όχι από τα Ιδρύματα και τους φορολογουμένους».

Ειλικρινά χαιρόμαστε που και αυτή η δαπάνη δεν θα πέσει στις πλάτες των φορολογουμένων. Δεν μπορούμε όμως να μην παρατηρήσουμε ότι τα συνημμένα τιμολόγια χρέωσης των προέδρων των Ερευνητικών Κέντρων (που πιστοποιούν του λόγου το αληθές), έχουν ημερομηνία 23 Ιουλίου 2007. Εκδόθηκαν δηλαδή τέσσερις μέρες μετά τη δημοσίευση της καταχώρισης, τρεις μέρες μετά την δημοσίευση του άρθρου και δύο ώρες προ της αποστολής της ανωτέρω επιστολής.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι αυτή η καθυστέρηση οφείλεται στον γνωστό αργόσυρτο τρόπο λειτουργίας του Δημοσίου και ελπίζουμε ότι θα πάρουμε στο μέλλον πολλά τέτοια τιμολόγια καταχωρίσεων, με τα οποία ιδίοις εξόδοις οι πρόεδροι των Ερευνητικών Κέντρων θα διεκδικούν από την κυβέρνηση την λύση χρόνιων προβλημάτων στον χώρο της έρευνας.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 24.7.2007