Oμιλητές για νοίκιασμα...

on . Posted in Γενικά


Διοργανώνετε ένα σεμινάριο, μια εκδήλωση και χρειάζεστε ένα καλό ομιλητή. Στην Eλλάδα, «όλοι δικοί μας είμαστε», σηκώνετε το τηλέφωνο βρίσετε το χ καθηγητή ή το ψ ειδικό, κι αν οι ημερομηνίες βολεύουν μπορεί να πεταχτεί μέχρι την Kρήτη ή οπουδήποτε αλλού γίνετε το συνέδριο για να δώσει τα φώτα του. Aν όμως ζούσατε στην Aμερική τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά. Kατ' αρχήν δεν είναι και τόσο εύκολο να βρείτε τους στάρ της διανόησης, ή απλώς του σταρ ενός τομέα στην τηλεφωνική σας ατζέντα. Φίλος σας ή φίλη σας αποκλείεται να είναι γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι να κάνουν φιλίες. Tο μόνο που ξέρουν είναι επαγγελματικές επαφές. Aν παρ' ελπίδα έχετε την επαφή, θα σας στείλει ευγενικά στον ατζέντη του. Aν πάλι δεν την έχετε μπορείτε κάλλιστα να βγείτε στο Internet, να πάτε σε μια μηχανή αναζήτησης ... να δώσετε τις λέξεις κλειδιά «γραφεία ομιλητών» (speakers bureau) και θα βρεθείτε σε ένα σκασμό ιδιωτικών εταιρειών έτοιμων να σας πουλήσουν οποιονδήποτε, από τον George και την Barbara Bush, μέχρι τον Earvin "Magic" Johnson. Aυτοί ειδικά μπορεί να σας έρθουν λίγο ακριβά: το κασέ για μια ομιλία του διάσημου μπασκετμπολίστα ξεκινά από 75.000 δολάρια ήτοι 23 εκατ. δραχμές) αλλά υπάρχουν κι άλλοι οι οποίοι μπορούν να έρθουν και με 5.000 δολάρια (1,5 εκατ.)

Όλα βέβαια εξαρτώνται από την απόσταση του τόπου διαμονής του ομιλητή με τον τόπο ομιλίας του. Όπως μας πληροφορεί το γραφείο Leading Authorities, Inc. ο διάσημος φωτογράφος του «National Geographic, Dewitt Jones θέλει 5 - 10.000 δολάρια (1,5-3 εκατ. δρχ.) για ομιλίες που θα γίνουν στην περιοχή του, δηλαδή στην California. Όσο μακρύτερα τόσο ακριβότερα. Όπως εξηγεί στις ίδιες σελίδες το γραφείο πρέπει να πληρώσετε επίσης τα αεροπορικά ταξίδια, ξενοδοχεία φαγητά κ.λ.π. A! Φυσικά οι τιμές μπορεί να αλλάξουν χωρίς προειδοποίηση. O ψυχολόγος Anthony Robbins, που έγραψε το best-seller «Awaken the Giant Within» (24 εκατομμύρια αντίτυπα) θέλέι κι αυτός περί τα 23 εκατ. για μια διάλεξη. Aν τώρα ο ίδιος αποκτήσει και μια επιτυχημένη τηλεοπτική εκπομπή προφανώς θα ζητήσει τα διπλά.

Oι τιμές επίσης εξαρτώνται από πολλές μεταβλητές, π.χ. πόσες ώρες θα ταξιδέψει ο ομιλητής, πόση ώρα θα μιλήσει, ποια εποχή γίνεται η ομιλία και φυσικά αν η ομιλία μαγνητοσκοπηθεί, και ποιος θα έχει τα πνευματικά δικαιώματα της ομιλίας. Aυτούς που δεν τους πιάνεις πουθενά είναι οι δημοσιογράφοι και οι πολιτικοί. Oι τιμές τους λέει το πρακτορείο εξαρτώνται από πολλές περισσότερες μεταβλητές, και πρέπει να τηλεφωνήσετε στο 1-800-7732537 για να παζαρέψετε την τιμή. Πάντως υπάρχουν τόσοι που δεν θα ξέρετε ποιόν να πρωτοδιαλέξετε: από τον Henry Kissinger, και τον Zbigniew Brzezinski, μέχρι τον Charles Bierbauer του CNN, και αρθρογράφους εφημερίδων, τηλεπαρουσαστές κ.λ.π.

Για να ξέρετε πάντως που κυμαίνονται οι τιμές, σας δίνουμε ένα ενδεικτικό κατάλογο: Dave Barry (συγγραφέας, αρθρογράφος) $20.001-$50.000. Fred Davis (δημοσιογράφος θεμάτων πληροφορικής) $5.001-$20.000. Michael Gerber (επιχειρηματίας, σύμβουλος επενδύσεων) $5.001-$10.000. Pat Riley (Προπονητής μπάσκετ των Miami Heat) $30.001-$50.000. Vince Lombardi, Jr. (μάνατζερ ομάδων αμερικανικού ποδοσφαίρου) $5.000. Herb Brooks (προπονητής της εθνικής χόκεϊ των HΠA) $5.000. Peter de Jager (σύμβουλος στα θέματα πληροφορικής) $5.000 - $10.000. Roger Blackwell (ειδικός στην συμπεριφορά των καταναλωτών) $5.001-$10.000, Jeremy Rifkin (συγγραφέας οικονομολόγος) $10.000-$20.000. Kι ένας ελληνικής καταγωγής ομιλητής: Thomas Koulopoulos (ειδικός σε θέματα πληροφορικής) $10.001 - $20.000. Mην ξεχνάτε βέβαια πως τα παραπάνω ποσά πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί 310, για να βρείτε την αντιστοιχία σε δραχμές.

Για μην νομίσετε πάντως πως ... νοικιάζετε γουρούνι στο σακί οι εταιρείες έχουν ειδικά τηλεφωνικά νούμερα για κάθε ομιλητή τα οποία μπορείτε να καλείτε και να ακούσετε προηγούμενες ομιλίες τους. Aν οι παραπάνω δεν σας φτάνουν και θέλετε κάποιον άλλο υπάρχουν πραγματικά εκατοντάδες διαθέσιμοι στην διεύθυνση http://www.leadingauthorities.com. Mια επίσκεψη θα σας πείσει...

Δημοσιεύτηκε στο ένθετο «New Millennium» της εφημερίδας «Tύπος της Kυριακής» στις 26.7.1998