«Φριχτή απάτη»

on . Posted in Βιβλία


Είχε μόνο μια ιδέα κι αυτή ήταν λάθος. Βενιαμίν Ντισραέλι (Βρετανός πολιτικός) Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν» (εκδόσεις Καστανιώτη)

«L' Effroyable Imposture», ή «Φριχτή απάτη» τιτλοφόρησε ο Τιερί Μεϊσαν το βιβλίο που έκανε ρεκόρ πωλήσεων στη Γαλλία και παρουσιάζει το εξής απίθανο σενάριο για την 11η Σεπτεμβρίου. Το Πεντάγωνο δεν χτυπήθηκε ποτέ από αεροπλάνο, αλλά από τηλεκατευθυνόμενο πύραυλο που έστειλαν ακροδεξιοί του δρουν εντός της αμερικανικής κυβέρνησης. Στα αεροπλάνα που έπεσαν στους Δίδυμους Πύργους (αυτά καταγράφτηκαν σε βίντεο, δεν μπορεί να ισχυριστεί ο Μεϊσαν ότι ήταν πύραυλοι) δεν υπήρχαν ισλαμιστές αεροπειρατές, αλλά οδηγήθηκαν τηλεκατευθυνόμενα στο «Γόρλντ Τρέιντ Σέντερ», από τους ίδιους αμερικανούς αξιωματούχους. Στόχος ήταν ένα πραξικόπημα ανατροπής του Μπους, αν ο τελευταίος δεν αύξανε σημαντικά τις στρατιωτικές δαπάνες.

Το βιβλίο που δεν έχει κανένα στοιχείο, αλλά πλέκει διάφορα ψέματα, δεν θα παρουσίαζε κανένα ενδιαφέρον, αν δεν έκανε ρεκόρ πωλήσεων. «Οι ψευδοθεωρίες που παρουσιάζονται στο βιβλίο τροφοδοτούν τον παρανοϊκό αντιαμερικανισμό, ο οποίος είναι ένα από τα μόνιμα στοιχεία της γαλλικής πολιτικής σκηνής», έγραψε στο κύριο της άρθρο η «Λιμπερασιόν». Ο Έντβι Πλένελ, αρχισυντάκτης της «Μόντ» σημείωσε πως «είναι εξαιρετικά θλιβερό να παρουσιάζεται κάτι τόσο αληθινό ως ψεύτικο. Είναι η αρχή του ολοκληρωτισμού». Οι Τζιλάμ Ντασκουίτ και Ζαν Γκισνέλ (που απάντησαν στον Μεϊσαν με το βιβλίο «Το φριχτό ψέμα») έχουν μια γενικότερη εξήγηση. Γράφουν στον πρόλογό τους για τη «βαθιά κοινωνική και πολιτική αρρώστια της Γαλλίας... που οδηγεί τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είναι θύματα συνομωσιών...» Σας θυμίζει τίποτε;

Η μόνη απορία είναι πως και δεν μεταφράστηκε ακόμη στα ελληνικά το βιβλίο, αφού κι εδώ θα έκανε ρεκόρ πωλήσεων. Οι θεωρίες εξάλλου του Τιερί Μεϊσαν, εμφανίστηκαν έξυπνα (υπό μορφή ερωτημάτων: «ρε μπας και...») και σε θεωρούμενες έγκριτες εφημερίδες.

Πολύ πριν εκδοθεί το βιβλίο του Τιερί Μεϊσαν με τίτλο «Η φριχτή απάτη» οι Έλληνες υποπτεύθηκαν τη συνομωσία που εξυφάνθηκε στα κέντρα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών που είχε ως αποτέλεσμα την 11η Σεπτεμβρίου. Την έβγαλαν μάλιστα στη φόρα λίγες μέρες μετά. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 26 Σεπτεμβρίου 2001 (δύο βδομάδες δηλαδή μετά το χτύπημα) σε διαδήλωση που έγινε στα Προπύλαια, από την «Πρωτοβουλία Γένοβα 2001». Τελικά εμείς είχαμε την ιδέα, αλλά οι Γάλλοι καρπώνονται τα πνευματικά δικαιώματα. Μήπως πρέπει να ζητήσουμε μερτικό;

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Aπογευματινή» στις 22.6.2002