Βατικανό και Ολοκαύτωμα

on . Posted in Βιβλία


Κλασικό είναι ένα βιβλίο που ποτέ τελειώνοντας δεν έχει πει αυτό που είχε να πει... Ίταλο Καλβίνο (Ιταλός Συγγραφέας) (Περισσότερες ρήσεις στο βιβλίο «Είπαν», εκδόσεις Καστανιώτη)

679Ο ιστορικός Ντάνιελ Τζόνας Γκολντχάγκεν προκάλεσε πριν έξι χρόνια με το βιβλίο του «Πρόθυμοι δήμιοι: Οι εκτελεστές του Χίτλερ» (στα ελληνικά: εκδόσεις «Terzo books»). Σ' αυτό ο Γκολντχάγκεν (φωτογραφία αριστερά) άγγιξε ένα θέμα ταμπού: τις ευθύνες του γερμανικού λαού για τα τεράστια εγκλήματα του χιτλερικού καθεστώτος. Διέψευσε με στοιχεία την κοινή πεποίθηση ότι οι Γερμανοί δεν ήξεραν για το Ολοκαύτωμα.

Το δεύτερο πόνημά του δεν πρόλαβε να βγει στις προθήκες των βιβλιοπωλείων και ήδη ξέσπασε θύελλα επικρίσεων. Το βιβλίο έχει τίτλο «Ένα ηθικός υπολογισμός: ο ρόλος της Καθολικής εκκλησίας στο Ολοκαύτωμα και η ανεκπλήρωτη υποχρέωση για επανόρθωση». Ισχυρίζεται ότι και ο Πάπας και οι καρδινάλιοί του είχαν σχέσεις με το ναζιστικό κόμμα και δεν έκαναν τίποτε κατά την διάρκεια του μεγαλύτερου εγκλήματος που γνώρισε η ανθρωπότητα.

Φυσικά η Καθολική Εκκλησία εξεγέρθηκε. Δεν είναι η πρώτη φορά που κατηγορείται για την αδράνεια του Πάπα Πίου ΧΙΙ την φριχτή εκείνη περίοδο. Μόνο που αυτή τη φορά οι καρδινάλιοι βρήκαν πάτημα. Στο νέο βιβλίο του Γκολντχάγκεν δημοσιεύεται μια φωτογραφία ενός καρδινάλιου που περνά μπροστά από κάποιους στρατιώτες του ναζιστικού καθεστώτος. Στην λεζάντα αναγράφεται ότι απεικονίζεται ο καρδινάλιος Μάικλ Φαουλχάμπερ σε ναζιστική γιορτή στο Μόναχο. Η αλήθεια ήταν πως στη φωτογραφία απεικονίζεται ο διπλωματικός εκπρόσωπος του Βατικανού στο Βερολίνο.

Με αφορμή αυτή τη λάθος λεζάντα η Καθολική εκκλησία τώρα ζητά με δικαστική απόφαση την απόσυρση του βιβλίου, αλλιώς ο εκδοτικός οίκος θα πρέπει να πληρώσει 100 εκατ. δρχ. αποζημίωση. Το θετικό είναι ότι η Καθολική Εκκλησία δεν καίει βιβλία. Το αρνητικό βέβαια είναι ότι ζητά απόσυρση βιβλίων με δικαστικές αποφάσεις...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 17.11.2002