Ο Τρίτος Δρόμος προς την Πρωτομαγιά

on . Posted in Ελλάδα - Ν.Δ


«Μη φοβάσαι να κάνεις ένα μεγάλο βήμα όταν χρειάζεται. Δεν μπορείς να διασχίσεις ένα χάσμα με δύο μικρά βηματάκια».
Ντέιβιντ Λόιντ Τζορτζ (Βρετανός πολιτικός)

Σύμφωνα με την Αριστερή φιλολογία η Πρωτομαγιά είναι απεργία. Σύμφωνα με τις συνδικαλιστικές πρακτικές, η Πρωτομαγιά είναι αργία (που όμως βαφτίζεται «απεργία», προφανώς κατά την πρακτική των μοναχών του Μεσαίωνα, που βάφτιζαν το κρέας ψάρι).

Τώρα βρέθηκε και ο Τρίτος Δρόμος προς την Πρωτομαγιά: Αυτός της κυβέρνησης.

Είναι προφανές ότι η λογική του μεσαίου χώρου επιτάσσει την 11η Μαρτίου να είναι κατά το ήμισυ αργία και κατά το ήμισυ απεργία.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που έστειλε ο κ. Ανδρεουλάκος στις δημόσιες υπηρεσίες, η ερχόμενη Τετάρτη είναι μεν εργάσιμη ημέρα (άρα όσοι δεν δουλέψουν θα είναι απεργοί), αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι να πάνε στα συλλαλητήρια, όπερ σημαίνει ότι η μισή τους μέρα θα είναι αργία.

Εδώ προκύπτουν, καταρχήν, κάποια στοιχειώδη ερωτήματα: Το πρώτο έχει να κάνει με την επαγγελματική συνείδηση των δημοσίων υπαλλήλων: Πόσοι απ' αυτούς που θα πάνε στις κινητοποιήσεις (ή δεν θα πάνε κι απλώς θα την κοπανήσουν) θα γυρίσουν στη δουλειά τους; Το δεύτερο έχει σχέση με το ημερομίσθιο. Όσοι δεν εργαστούν καθόλου εκείνη την ημέρα θα χάσουν ολόκληρο μεροκάματο ή μισό; (Το μισό έτσι κι αλλιώς τους χαρίζεται).

Το τρίτο είναι πιο απλό: Να ξεκινήσουμε για την εφορία εκείνη τη μέρα ή θα μας πουν «οι υπάλληλοι πετάχτηκαν για λίγο εδώ απέναντι να βρίσουν κομματάκι την κυβέρνηση και θα επιστρέψουν μετά το μεσημέρι»;

Η υπόθεση της μετάθεσης της Εργατικής Γιορτής αναδεικνύει ανάγλυφα τον Αριστερό παραλογισμό που κυριαρχεί σ' αυτή τη χώρα. Η Πρωτομαγιά σ' αυτή τη χώρα «δεν είναι αργία είναι απεργία», άσχετα αν όλοι, εργοδότες κι εργαζόμενοι, τη λογίζουν ως αργία. Οι αργίες σύμφωνα με νόμο δεν μετατίθενται, αλλά ισχύει και άλλος νόμος του 1975, ο οποίος μεταθέτει την «αργία-απεργία» της Πρωτομαγιάς. Οι προνομιούχοι (σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα) εργαζόμενοι του Δημοσίου, θα διευκολυνθούν να πάνε στα συλλαλητήρια, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι (που έχουν απείρως περισσότερα προβλήματα από τους κρατικοδίαιτους) δεν πρόκειται να διευκολυνθούν από κανέναν.

Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ) κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος κατήγγειλε την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας ότι «δεν σεβάστηκε την ξεχωριστή αυτή επέτειο της εργατικής τάξης» (σ.σ. κάνοντας την εκ μεταθέσεως αργία) αλλά ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «η 11η Μαΐου είναι γενική απεργία». Και η κυβέρνηση πήρε μια «Αριστερή» θέση («δεν είναι αργία είναι απεργία», άρα εργάσιμη) και μια «δεξιά θέση» κι έβγαλε το μέσο όρο: Μισή αργία, μισή απεργία.

«Κλέβουν την Πρωτομαγιά» ήταν ο τίτλος κάποιων εφημερίδων της αντιπολίτευσης. Η αλήθεια είναι πως την Πρωτομαγιά (ως αργία) μας την έκλεψε ο αστρονόμος Χριστόφορος Κλάβιος, ο οποίος κατ' εντολή του Πάπα Γρηγορίου XIII έφτιαξε το νέο ημερολόγιο. Υπομονή όμως διότι του χρόνου το Πάσχα θα πέσει 23 Απριλίου και η Πρωτομαγιά ημέρα Δευτέρα. Να δούμε τότε, πόσοι «απεργοί» θα μαζευτούν στο Πεδίον του Άρεως...

ΤΑ ΑΝΘΗ ΤΟΥ ΚΑΚΟΥ
Το νέο, παλιό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ

Κουΐζ: Ποιο μεγαλοστέλεχος της αντιπολίτευσης εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση;

«Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού εγκαινίασε έργα- μακέτες, αφού πραγματοποίησε επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες, αφού αποκατέστησε την αξιοπιστία της Ελληνικής Οικονομίας (με την απογραφή), αφού δρομολόγησε την πάταξη της διαφθοράς, τελευταία αποπειράθηκε να ξεκινήσει έναν προσχηματικό διάλογο για την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων προς όφελος πάντα των εργαζομένων και τη μείωση της ανεργίας.

Κι αφού προώθησε με επιτυχία όλες αυτές τις εξελίξεις, αποφασίζει τώρα να καταργήσει και την εργατική Πρωτομαγιά.

ΑΡΚΕΤΑ ΟΜΩΣ. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΔΕΝ ΠΑΡΑΧΑΡΑΣΣΕΤΑΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΙΘΕΤΑΙ ΣΕ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΘΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΔΥΝΑΜΙΚΑ. ΟΙ ΜΑΣΚΕΣ ΕΠΕΣΑΝ.» (σ.σ. κεφαλαία στο πρωτότυπο)

Απάντηση: Η κ. Μαίρη Ματσούκα, με ύφος και τόνο ασκούμενου συνδικαλιστή, φυσικά. Τίτλος του Δελτίου Τύπου που εξέδωσε (πάλι στα κεφαλαία) είναι: «ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΗ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΕΙ Η ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΜΑΙΡΗ ΜΑΤΣΟΥΚΑ, ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ.».

Το παλιό ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, άσχετα αν έχει χαριτωμένο προσωπάκι...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 6.5.2005