Η επιχείρηση επέτυχε, ο στόχος δεν επετεύχθη

on . Posted in Ελλάδα - Ν.Δ


Από τα λίγα πράγματα που έχουν μείνει όρθια σε αυτόν τον τόπο για να μπορούμε να συνεννοούμαστε είναι η ευθεία σύνδεση στόχων και αποτελεσμάτων. Όταν το αποτέλεσμα συμπίπτει με το στόχο τότε μιλάμε για επιτυχία. Όταν υπάρχει απόκλιση μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων μιλάμε για αποτυχία. Ή, όπως συνηθίζεται στην πολιτική, δεν λέμε τίποτε.

Αυτός ο κανόνας πια δεν μοιάζει να δουλεύει. Τουλάχιστον, στο λιμάνι του Πειραιά, όπου σύμφωνα με τον υπουργό Ναυτιλίας, Μανόλη Κεφαλογιάννη, η κινητοποίηση του Λιμενικού ήταν επιτυχημένη, αλλά οι ληστές δεν συνελήφθησαν.

Από όσα είδαμε στην τηλεόραση η επιχείρηση του Λιμενικού για τη σύλληψη των ληστών ήταν θεαματική. Μπορεί να ήταν και σύμφωνη με το εγχειρίδιο οδηγιών που έχουν οι δυνάμεις ασφαλείας. Μπορεί να ξετυλίχθηκε σε χρόνο μικρότερο, απ' όσο είχαμε συνηθίσει για τα ελληνικά Σώματα Ασφαλείας. Η επιτυχία όμως πού βρίσκεται;

Αν η προχθεσινή επιχείρηση ήταν άσκηση, θα ήταν επιτυχημένη. Πιθανότατα να είχαμε τα γνωστά που ακούγονται σε κάθε άσκηση: «Αποδείχθηκε η ετοιμότητα των Δυνάμεων Ασφαλείας» κ.λ.π.

Εδώ όμως, είχαμε ένα πραγματικό γεγονός και η πραγματικότητα δεν ενδιαφέρεται για το πόσο γρήγορα κινητοποιούνται οι δυνάμεις ασφαλείας, αλλά για τα αποτελέσματα που επιτυγχάνουν. Οπότε στο λιμάνι σε σχέση με τους στόχους που είχε η επιχείρηση, είχαμε μια αποτυχία. Διότι με όρους θεάματος ήταν πρώτης τάξης...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 2.2.2006