Σχολιάζοντας τα προβλήματα

on . Posted in Ελλάδα - Ν.Δ


Εχουν δίκιο διάφοροι υπουργοί όταν επισημαίνουν ότι το κυκλοφοριακό της Αθήνας είναι δύσκολο να επιλυθεί διότι βρίσκεται στη συναρμοδιότητα τριών υπουργείων. Αλλά για μας είναι δύσκολο να το καταλάβουμε και πολύ δε περισσότερο να τους δικαιολογήσουμε. Διότι η απάντηση στα υπαρκτά προβλήματα της δημόσιας διοίκησης και των υπουργικών συναρμοδιοτήτων είναι μία: Σκασίλα μας! Γι' αυτό εκλέγουμε πρωθυπουργό και κυβέρνηση: για να συγκεντρώσουν τις αρμοδιότητες σε ένα υπουργείο (ή να τις αποκεντρώσουν σε δέκα), αρκεί να λυθεί το πρόβλημα. Δεν τους ψηφίζουμε για να μας εξηγούν πόσο δύσκολη είναι η δουλειά τους. Τους εκλέγουμε για να κάνουν τη ζωή μας ευκολότερη.

Η εφημερίδα «Metropolis» μας θύμισε ότι τον Ιανουάριο του 2006 συνεδρίασε διακομματική επιτροπή της Βουλής σχετικά με το κυκλοφοριακό. Κλήθηκαν επιστήμονες και συγκοινωνιολόγοι, οι οποίοι παρέθεσαν στατιστικές και στοιχεία. Τελικώς, τα συμπεράσματα της συζήτησης είχαν την ίδια τύχη, του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, που (με παιάνες και συνεντεύξεις) ανακοίνωσε προ μηνών ο κ. Λιάπης. Κατέληξαν στο καλάθι των αχρήστων. Κι αυτό διότι τα συμπεράσματα συνοψίζονταν σε ένα: εφαρμογή των νόμων.

Αλλά γιατί να μπουν στον κόπο τόσοι υπουργοί και καθηγητές να συζητούν γι' αυτό το τεράστιο πρόβλημα της καθημερινότητας; Δεν έριχναν μια ματιά από τα παράθυρα της Βουλής για να διαπιστώσουν -χωρίς στατιστικές και έξοδα- το πρόβλημα; Στην καρδιά του κράτους, ακριβώς απέναντι από τη Βουλή, μπροστά από τα ξενοδοχεία «Μεγάλη Βρεταννία», «King George» τα αυτοκίνητα είναι τριπλοπαρκαρισμένα δημιουργώντας ασφυκτικό μποτιλιάρισμα στη Βασ. Σοφίας και στη Λεωφόρο Αμαλίας.

Ετσι λοιπόν η κυβέρνηση, ενώ έχει τον λύκο μπροστά στα πόδια της, γυρεύει τον τορό με πολυδάπανες μελέτες και χρονοβόρες συνεδριάσεις επιτροπών. Το ζήτημα είναι απλό: η αστυνόμευση έχει χαλαρώσει ανεπίτρεπτα κι αυτό πιστοποιείται σε όλα τα μέρη της Αθήνας. Για παράδειγμα: Η οδός Σόλωνος ήταν μέχρι το 2004 ελεύθερη από παρκαρισμένα αυτοκίνητα. Τώρα υπάρχει μόνο μία λωρίδα κυκλοφορίας. Η Αμαλίας (στο ύψος της Αρεοπαγίτου) έχει γίνει χώρος στάθμευσης τουριστικών λεωφορείων. Εξω ακριβώς από το πάρκινγκ(!) της Ευελπίδων σταθμεύουν ανενόχλητα δεκάδες αυτοκίνητα και φορτηγά. Η τροφοδοσία των καταστημάτων γίνεται μόνο τις ώρες λειτουργίας των καταστημάτων. Διαρκώς: όπου υπάρχει σούπερ μάρκετ υπάρχει και μποτιλιάρισμα.

Γι' αυτό λοιπόν ας σταματήσουν οι υπουργοί να σχολιάζουν τη δουλειά τους κι ας ασχοληθούν μ' αυτή. Ετσι κι αλλιώς τα καφενεία είναι γεμάτα σχολιαστές. Πολιτικούς που να λύνουν προβλήματα και να επιβάλουν την εφαρμογή των νόμων ψάχνουμε.

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 18.10.2007