Τα 151 «θέματα» της κυβέρνησης

on . Posted in Ελλάδα - Ν.Δ


Oυφ! Τέλειωσε και το θέμα του κ. Γιάννη Μανώλη. Προς το παρόν και συναινετικά. Οπως τέλειωσε προ καιρού και το θέμα του κ. Πέτρου Τατούλη, με την διαγραφή του. Και πριν απ' αυτό υπήρχε το θέμα του κ. Σταύρου Δαηλάκη με την τριήμερη απομάκρυνσή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα του κ. Αθανασίου Γιαννόπουλου, ένα εφετείο στη Μυτιλήνη διότι καραδοκεί ο κ. Γιάννης Γιαννέλης ενώ απρόβλεπτος είναι ο κ. Βύρων Πολύδωρας. Για την ακρίβεια η κυβέρνηση έχει 151 θέματα εν εξελίξει.

Η αλήθεια είναι ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης έχουν μια τάση να λατρεύουν το ελάχιστο της πολιτικής. Μια κουβέντα παραπάνω γίνεται απέραντο κουβεντολόι στα παράθυρα. Μια δήλωση τέμνεται και αναλύεται περισσότερο απ' όσο συζητήθηκαν οι διδαχές του Ιησού. Ο δημόσιος διάλογος ασχολείται με το σκηνικό της πολιτικής, το «σου 'πα, μου 'πες» των πολιτικών, παρά με την πολιτική. Αλλά στην περίπτωση της Νέας Δημοκρατίας, οι δημοσιογράφοι είχαν ένα απρόσμενο σύμμαχο στην προσπάθειά τους να συρρικνώσουν την πολιτική σε μικροπολιτική: τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Η «μια κουβέντα παραπάνω» έγινε πολιτικό στοίχημα για τον κ. Καραμανλή σε εκείνη τη δραματική (σε τόνους) Κεντρική Επιτροπή στις 26 Σεπτεμβρίου του 2008.

Ποιος, άραγε, θυμάται τη συνεδρίαση στο «Κάραβελ», όπου για χάρη του κ. Τατούλη, όρθια τα στελέχη χειροκροτούσαν τον αρχηγό όταν αυτός έλεγε «τέλος στην εσωστρέφεια» και ότι «η πίστη σε αρχές και αξίες, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να χρησιμοποιεί ανοίκειες εκφράσεις, για οποιοδήποτε στέλεχος του κόμματός μας, για οποιονδήποτε πολίτη». Το πρόβλημα είναι ότι δραματοποίησε τόσο πολύ την κατάσταση, ώστε κάθε κουβέντα, οποιουδήποτε βουλευτή να είναι εν δυνάμει πρόκληση. Χειρότερα: το αν είναι πρόκληση δεν κρίνεται από τον ίδιο ή το κόμμα του, αλλά από τα ΜΜΕ. Αυτά διαμορφώνουν το κλίμα για το ποιες είναι οι «ανοίκειες εκφράσεις».

Ο κ. Καραμανλής έπεσε θύμα της ίδιας της ρητορικής του. Εκανε μια καλή επικοινωνιακή κίνηση: συγκίνησε πολλούς, αλλά δημιούργησε 151 δυνάμει «θέματα» στην κυβέρνηση. Το αποτέλεσμα; Προχθές, όλος ο κυβερνητικός μηχανισμός, αντί να ασχολείται με την κρίση και τη συζήτηση στη Βουλή, οι συσκέψεις είχαν μόνο ένα θέμα: την τύχη του κ. Γιάννη Μανώλη...

Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14.2.2009